Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

activitate culturala

Timp de două zile, în perioada 10-11 aprilie 2014 am participat la desfășurarea unor activități impresionante organizate de către doamna prof. Jitariu Elena, managerul acestei școli de prestigiu împreună cu celelalte excelente și entuziasme cadre didactice. În cadrul acestei sărbători a Școlii Cristinești, s-a inclus și comemorarea a doi ani de când școala îi poartă numele acestui fiu al satului, prof. dr. I. Murariu.

Cu această ocazie, au fost invitați foști colegi și prieteni apropiați ai regretatului prof., de la Bacău, amintindu-i pe profesori univ. și dr. în istorie: ciută Jean, editor la Editura Victoria, Cucu Viorel, publicist la Adevărul, Merticariu Mircea, prof. univ. dr. Dănilă Ioan, lingvist, care au apreciat prin cuvinte alese, activitatea didactică, științifică, publicistică și obștească pe care a desfășurat-o prof. dr. Ioan Murariu. Au mai participat primarul comunei, ing. Stredie Marinel, secretara primăriei, jurist Roman Mariana, fostul director al acestei școli, prof. pensionar Murărașu Toader, care a adus o contribuție importantă la dotarea și modernizarea acestei școli, doamna profesor Murariu Elena, soția defunctului profesor împreună cu unul dintre fii, prof. Murariu Mihai, surorile Maftei Elena și Aoncioae Milica, ing. Maftei Lăcrămioara, verișorii, Murariu Dumitru și Căruntu Natalia și alți consăteni care l-au iubit și respectat, cadrele didactice pensionare ce au activat la această școală sau la alte școli și s-au retras la pensie în satul natal.

Desfășurarea celor două evenimente a început cu o slujbă de pomenire oficiată cu pioșenie de preotul paroh Iftimescu Dragoș după care s-a trecut la prezentarea materialului intitulat „Moștenirea cultural-spirituală” a prof. dr. Ioan Murariu.

Din materialul bine documentat, riguros selectat și cursiv prezentat de doamna director Jitariu Elena, oricine a putut să rețină cu ușurință, fără să fi citit, „da cappo al fine” lucrările scris de prof. dr. I. Murariu, că acesta a desfășurat o impresionantă activitate didactică, publicistică, științifică și obștească pentru care i-au fost acordate titluri de onoare și diplome de excelență.

Activitatea științifică s-a concretizat prin publicarea a peste o sută de studii, articole și recenzii în reviste de istorie, din țară și peste 150 de articole în ziare și reviste din țară și din Republica Moldova prin care a popularizat istoria românilor, iar trecutul istoric al localității în care a văzut lumina zilei a fost evocat în lucrări de mare valoare istorică și documentară cum ar fi „Monografia comunei Cristinești, județul Botoșani” din 2011, editată în colaborare cu prof. dr. în etnografie Angela Paveliuc-Olariu și „Istoria Comunei Cristinești, județul Botoșani” apărută în Bacău.

Ambele lucrări, după cum el însuși mărturisea, au fost scrise ca urmare a faptului „că a fost stăpânit de un sentiment foarte puternic dezvoltat de dragoste pentru satul natal, Dămileni”. Aceeași motivație o au preocupările și demersurile făcute pentru ca frumosul parc din Dămileni, care este de doua ori secular, să se numească Parcul „Ioan și Natalia Corbu”, după numele celor doi boieri iubitori de cultură și de oameni.

De asemenea a manifestat un deosebit interes pentru ca satul Dămileni să revină la vechiul nume după ce a fost desființat  abuziv in anul 1968, de către regimul totalitar comunist incluzându-l in satul vecin Cristinești revenind la vechiul nume. Cu ocazia manifestărilor dedicate „Zilelor comunei Cristinești” lua cuvântul remarcându-se, de fiecare dată, printr-o artă a expunerii cu totul specială, reușind să capteze  atenția celor ce-l ascultau cu un desăvârșit talent de orator și o eleganță în exprimarea deosebit de cuceritoare.

Lucrările prof. dr. I, Murariu sunt un monument de informații istorice de calitate, solide, bogate exprimate printru-un simplu limbaj științific, iar numele deosebitului prof. reprezintă un nume de referință pentru învățământul românesc. A fost un munte de cultură și erudiție, o somitate în materie de istorie, un OM între oameni de-o probitate morală și intelectuală ireproșabilă, a avut un suflet care s-a sacrificat pe altarul științei ca să ne lase o moștenire culturală de care să ne mândrim.

Îmi exprim regretul că a plecat nedrept de repede din aceasta lume despre care mai avea multe de spus. În continuarea programului d-na prof. Oana Darie a prezentat materialul „Școala de ieri și de azi” făcând, o paralelă între condițiile de viață, învățătură și joaca din trecut cu, cele de astăzi punând accent pe stimularea interesului elevilor pentru învățătură.

Un moment emoționant a fost festivitatea de premiere a cadrelor didactice pensionare ce și-au desfășurat activitatea la această școală, acordându-li-se câte o „Diploma de excelență” și un superb ghiveci cu trandafiri de către d-na directoare Jitariu Elena. D-l prof. universitar dr. Moldoveanu Gheorghe a lansat  o amplă lucrare intitulată „Dicționarul limbajului poetic al lui O. Goga”.

Acest dicționar, elaborat și prezentat de domnia sa, se adresează tuturor celor interesați de studierea operei lui O Goga și  este conceput ca un instrument de mari proporții de consultarea, cu succes, nu numai de elevi și profesori, ci și de o largă categorie de cititori dându-le posibilitatea de a le ușura nivelul de înțelegere al limbajului folosit de poet. Felicitări domnului profesor pentru munca uriașa investită in elaborarea acestui tezaur.

Un alt moment emoționant a fost programul artistic de calitate intitulat „Drag mi-e cântecul si jocul” care a fost susținut de formații ale elevilor talentați coordonați cu dragoste, competență și dăruire de prof. Codreanu Mihai și prof. Paula Gavriluță. Felicitări sincere. Este o plăcere și o bucurie de-a avea onoarea să participi la activitățile organizate, de fiecare dată de colectivul didactic al școlii coordonat de doamna directoare, prof. Jitariu Elena. (Prof. pens. Gurzu Natalia)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

activitate culturala
DorohoiNews.ro, 21-04-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro