Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Elevii școlilor gimnaziale din comuna Ibănești au avut prilejul deosebit, marți, 16 iunie 2015, de a se întâlni cu Octavian Strunilă, un binecunoscut și apreciat actor român de teatru și film.
Aflat în satul copilăriei sale, Octavian Strunilă a acceptat cu drag invitația de a face o incursiune în lumea teatrului și a cinematografiei, pentru a le destăinuicopiilor ibăneșteni secretele meseriei de actor.
Primit cu aplauze în sala CDI „Octav Vitcu” din cadrul Școlii „Ștefan cel Mare” Ibănești, actorul le-a împărtășit copiilor din experiența sa de viață. Le-a vorbit despre școală, artă, muncă, sacrificiu și despre ceea ce înseamnă dorința și credința de a-ți împlini visul.
Prezent alături de cadrele didactice ale școlii și reprezentanții administrației publice locale, Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț a oferit invitatului special, în semn de prețuire, o distincție, o diplomă de excelență și o monografie a comunei Ibănești.
„Este o întâlnire foarte importantă și frumoasă, de suflet pentru că împreună avem ocazia să avem alături de noi, pe cineva tare drag nouă, ibăneștenilor: Domnul Octavian Strunilă. Este una din persoanele reprezentative ale comunei, o persoană importantă prin munca, sacrificiul și activitatea pe care o desfășoară. El se constituie într-un model de tenacitate și experiență pentru toți cei care vor să urmeze o carieră de succes. Îl prețuim tare mult, îl felicităm și îi dorim mult succes în activitățile viitoare.”, a spus dl Primar ing. Romică Magopeț.
Cuvântul de început al tânărului actor, susținut sub forma unui monolog și transformat apoi într-un dialog deschis, a venit să-i încurajeze pe cei mici, să învețe să se descopere și să-și fructifice talentele și aptitudinile artistice, să-i impulsioneze către teatru, artă și cultură.
Le-a explicat cât de importantă este școala în viața unui om și ce presupune meseria de actor. „Faptul că sunteți la Ibănești, atât de departe de București, nu înseamnă că nu aveți acces la teatru, la zona de actorie, pentru că nici eu nu am văzut niciun spectacol de teatru, până în anul I de facultate, decât la TV. Am văzut spectacole pentru copii, dar spectacole de teatru așa cum există în forma lui, la București, la Bulandra, la Odeon sau Național, am văzut abia în anul I de facultate, când eu eram la Management, și am zis nu se mai poate, că nu mai vreau să fac Management, vreau să fac teatru. M-am apucat de învățat, am citit, am făcut tot ce trebuie, m-am pregătit și am dat la Facultatea de Teatru și am intrat.
Școala este foarte importantă, extrem de importantă să știți, e singurul lucru care te scoate din ceea ce ești și te face să fii altceva, te ajută să evoluezi de la ceea ce sunt părinții noștri, pentru că noi trebuie să evoluăm la o treaptă superioară, să fim din ce în ce mai buni. Dacă părinții noștri au realizat niște lucruri, noi trebuie să realizăm și mai multe lucruri. E datoria noastră, vizavi de pământul acesta, de lumea aceasta.
Diferența dintre un actor și o vedetă este că actorul are o școală, face teatru, studiază niște personaje și e demn în meseria lui, chiar dacă uneori moare de foame, chiar dacă uneori nu are contracte, rămâne acolo, nu se transformă în orice pentru un ban.
Trebuie să înțelegeți că se poate, că există viitor, toți/toate, fiecare dintre voi, dar fiecare, poate să facă meseria asta. Numai că de la un moment dat al vieții voastre trebuie să luptați doar spre zona respectivă, adică să înțelegeți ce trebuie să faceți cu adevărat ca să practicați meseria aceasta? Trebuie să citiți, trebuie să vedeți filme artistice, ficțiune cu actori și regizori mari, piese de teatru și trebuie să învățați să ascultați, să fiți extrem de receptivi la ce se întâmplă în jurul vostru, să vedeți ce face celălat și să puteți fi într-un fel sau altul.
Atenție și neapărat lectură, multă lectură. Actoria nu înseamnă să te scălămbăi, dar pleacă de aici. În școala generală, viitorii actori sunt glumeții clasei care îi fac pe colegi să râdă și după aceea se maturizează sau nu se alege nimic de ei. Dar dacă se maturizează și învață pot să ajungă oameni mari. Din pasiune vine totul.Nu uitați, orice domeniu vă alegeți, orice meserie trebuie să o faceți cu pasiune, să vă simțiți bine!
Sunteți la vârsta la care aveți încă mult timp să vă repliați pe un anumit domeniu. Nu toți sunt buni la română, matematică, istorie, dar trebuie să învățați, să înțelegeți toate materiile și să vă alegeți doar cea care vi se potrivește.
Nu uitați: Paolo Coelho spunea că ,,Dacă îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul consimte la împlinirea dorinței tale”. Și norocul îți va surâde, și părinții te vor susține. Vor exista și obstacole, dar ele te ajută se evoluezi. Doar oamenii slabi nu merg înainte. Așadar oricare dintre voi poate să facă orice, dacă își dorește cu adevărat.”
A povestit celor prezenți despre vacanțele copilăriei petrecute pe plaiuri ibăneștene, despre Ibăneștiul de ieri și de astăzi, despre evoluție și perseverență.
„M-am născut la Dorohoi și mi-am trăit copilăria la Ibănești. Am lăsat un Ibănești în urma mea, cu drumuri, pe care nu se putea circula și acum îl găsesc cu asfalt...deci aveți condiții foarte bune. Eu nu mi-am imaginat că o să existe asfalt în următoarea sută de ani în Ibănești, dar s-a întâmplat asta și e foarte bine, pentru că asta înseamnă că evoluăm. Aveți școli care arată foarte bine, aveți toate condițiile și pe oamenii aceștia care sunt aici pentru voi. Deci învățați, învățați, învățați! Fiecare dintre voi care are un vis și vrea să facă ceva, i se poate îndeplini. Eu eram un tânăr din Dorohoi, care a petrecut vacanțele la bunici, la Ibănești. Cum se termina școala, pe 15 iunie, pe vremea mea, aruncam ghiozdanul și eram la Ibănești, în Cohârleac și mă întorceam la Dorohoi, abia pe 15 septembrie, când începea din nou școala. Deci sufletul meu este aici, la Ibănești. Deci, un băiat din Ibănești a vrut să dea la Facultatea de Teatru. Am dat, am intrat și fac acum lucrurile pe care le fac. Nu înseamnă că e ușor, să știți, e greu, e foarte greu, iar între timp am terminat un Master la Scenaristică și Regie de Film.”
Entuziasmați, extrem de curioși, dar și emoționați, elevii l-au asaltat pe actor cu întrebări la care au primit răspunsuri legate de ceea ce înseamnă un platou de filmare, ce se întâmplă acolo, despre personajele interpretate și care sunt probele de admitere la Facultatea de Teatru.
În încheiere actorul și-a exprimat dorința de reveni oricând la Ibănești pentru a iniția colaborări și spectacole de teatru, după care a urmat o sesiune de poze și autografe.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.