Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

marius-g

În urmă cu numai câteva zile redacţia noastră vă informa asupra demersului dorohoianului Marius Giradă, (persoană cu grad maxim de handicap locomotor, în vârstă de 33 de ani), înaintat Ministerului Educaţiei, prin care solicita să i se acorde dreptul de a-şi continua studiile, în pofida faptului că a depăşit, de mult, vârsta stipulată prin lege pentru învăţământul gimnazial. Dat fiind faptul că, la vârsta adolescenţei, el nu a putut urma ciclul şcolar, în virtutea condiţiilor obiective descrise în articolul menţionat, a profitat de şansa pe care i-a acordat-o tehnica modernă, îndeosebi computerul, pentru a dovedi că se poate exprima şi comunica cu ceilalţi (tastând cu propriul său nas!), astfel izbutind să absolve clasele I-IV, la vârsta de 33 de ani, comasându-i chiar într-un singur al şcolar, datorită pregătirii pe care o avea deja.

Între timp, răspunsul de la Minister a sosit, în el precizându-se că responsabilitatea unei decizii revine în totalitate Inspectoratului Judeţean Botoşani. Puşi în faţa provocării de a concepe un nou răspuns, oficialii inspectoratului nu au mai invocat litera legii (anume că Marius Giradă a depăşit, de mult, vârsta potrivită studiilor), înştiinţaţi fiind de faptul că persoanelor cu handicap li se facilitează, de către instituţiile statului, posibilitatea de a studia pe durata întregii vieţi. Au găsit însă alte impedimente, precum necesitatea găsirii câte unui profesor pentru fiecare disciplină de învăţământ, începând cu clasa a V-a, profesori care ar trebui să fie plătiţi din fonduri care, deocamdată, nu există, sau necesitatea înfiinţării, în cadrul şcolii "Ion Pillat" din Dorohoi, a unei clase destinate persoanelor cu un grad de handicap asemănător, clasă care nu se poate înfiinţa decât atunci se întrunesc laolaltă un număr satisfăcător de solicitări.

Pe de altă parte, dacă s-ar găsi un profesor dispus să-şi asume, singur, responsabilitatea predării tuturor disciplinelor studiate în clasa a V-a, acesta ar trebui să facă dovada calificării sale la toate aceste discipline, ceea ce este extrem de dificil. Nici în situaţia în care inspectoratul ar găsi fondurile necesare plăţii individuale a profesorilor, pentru disciplinele în cauză, problema nu ar fi rezolvată, deoarece Marius Giradă nu poate comunica, direct, cu semenii, el având dificultăţi serioase în articularea cuvintelor, nefăcându-se înţeles decât unui cerc intim de apropiaţi. Numai profesorii cu o pregătire psiho-pedadogică specială şi cu suficient de multă experienţă ar putea să predea materiile ciclului de învăţământ gimnazial unei persoane de acest gen. Nu este de neglijat nici dificultatea materiei, în ciclul gimnazial superior, care l-ar obliga pe dorohoianul nostru să execute sarcini (inclusiv în faţa computerului) care îi depăşesc, cel puţin în momentul de faţă, limitele (precum apăsarea simultană a mai multor  taste, sau trasarea unor linii şi figuri complexe, la geometrie, de exemplu).

Până la găsirea unei soluţii viabile, în acest caz rar întâlnit, redacţia DorohoiNews îşi reafirmă sprijinul faţă de demersurile sale, transmiţând, mai departe, mesajul său către oficialităţi: "Mă voi lupta cu nasul până în pânzele albe, pentru a învăţa carte!".

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

marius-g
DorohoiNews.ro, 23-12-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

25.12.2012 la 10:25

Un bun prilej de a aduce in atentia comunitatii o problema de proportii: incalcarea dreptului la educatie. Care este rolul scolilor speciale? Cat de responsabili sunt dascalii ce decid viitorul semenilor cu probleme de sanatate? De ce exista zeci, poate sute, de tineri de peste 30 ani ramasi nescolarizati in Judetul Botosani? Cine le apara interesele? FELICITARI celor ce iau atitudine.

24.12.2012 la 20:33

Articolul 1. Toate fiintele umane se nasc libere si egale în demnitate si în drepturi. Ele sunt înzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele în spiritul fraternitatii.

24.12.2012 la 20:30

Articolul 26. Orice persoana are dreptul la învatatura. Învatamântul trebuie sa fie gratuit, cel putin în ceea ce priveste învatamântul elementar si general. Învatamântul tehnic si profesional trebuie sa fie la îndemâna tuturor, iar învatamântul superior trebuie sa fie de asemenea egal, accesibil tuturora, pe baza de merit. Învatamântul trebuie sa urmareasca dezvoltarea deplina a personalitatii umane si întarirea respectului fata de drepturile omului si libertatile fundamentale. El trebuie sa promoveze întelegerea, toleranta, prietenia între toate popoarele si toate grupurile rasiale sau religioase, precum si dezvoltarea activitatii Organizatiei Natiunilor Unite pentru mentinerea pacii.

23.12.2012 la 17:57

Mă adresez public, pe această cale, doamnei directoare a Liceului Tehnologic Special "Ion Pillat" Dorohoi. Stimată doamnă, cautând pe internet detalii despre instituția pe care o coordonați am găsit un citat care se vrea o "lozincă", postată de dumneavoastră sau de cei care au fost la conducere, înaintea dumneavoastră: "Vieţile noastre sunt modelate de către cei care ne iubesc, dar şi de către aceia care refuză să ne iubească." (John Powell). Am hotărât să nu stau nepăsător la "strigatul de ajutor" al celui care este Marius Giradă, singurul român care datorită unui handicap scrie cu nasul la calculator. In urma discuției cu mama lui Marius, am înțeles că dumneavoastră ați decis să îl eliminați pe acesta din acest sistem, deși, mai aveți încă doi elevi în clasa a V-a, foștii lui colegi, care nefiind transportabili învață la domiciliu cu subalternii dumneavoastră. Este vorba de A. Ionela Andreea (Saucenița) și de C. Ionut Daniel (Sendriceni) pentru care ați găsit fonduri să decontați transportul profesorilor la domiciliul acestora, dar, pentru Marius, care este dorohoian, nu mai sunt. Dacă nu erau fonduri pentru cei din mediu rural, înțelegeam poate, practic, pentru Marius aveți cheltuieli mai mici. Mă întreb, ca simplu cetățean, cum este posibil ? Profit de această ocazie pentru a invita și alți dorohoieni, cititori ai DorohoiNews, la această dezbatere, devenită publică. Vă întreb și pe voi, concetățenii noștri, dacă nu aveți impresia că ceva "scarție" în acest domeniu ? Îmi dau seama că este greu să îndreptați această greșeală, care vă aparține în totalitate. Refuz să cred că doriți să contraziceți "lozinca" sus amintită, refuz să cred că REFUZAȚI SA IUBIȚI persoanele cu handicap. Televiziunile abia așteaptă o "sămânță de scandal", mai ales când este vorba de cineva care dorește să învețe carte cu NASUL, mă simt nevoit să-i informez și îmi cer scuze pentru neplăcerile care vor fi iscate. Poate este atât de grav bolnav, încât, nu ar putea trece clasa, lăsați-l repetent, dar nu îi luați dreptul , oferit prin lege, la învățătură. NU AVEȚI ACEST DREPT ! Un comunicat, un punct de vedere oficial, din partea dumneavoastră, este de dorit...asa cum și Direcția de Asistență Socială Dorohoi a reacționat în diferite cazuri, nu de alta, dar e bine ca noi, cei fără probleme, să știm cum putem ajuta pe cei care sunt în dificultate. Imediat informez și pe Avocatul Poporului, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale dar și pe Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Să rezolve ei ceea ce pe dumneavoastră se pare că vă depășește.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Discuţie între doi colegi:
- Ai auzit? A murit şeful!
- Da! Şi mă tot întreb cine a mai murit odată cu el.
- De ce?
- Păi, scria în anunţ că „odată cu el a murit unul dintre cei mai capabili angajaţi ai companiei noastre”.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

SC angajează șofer categoria C+E

SC angajează șofer categoria C+E
SC din Dorohoi angajează șofer categoria C+E. Relații la telefon: 0745182610

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin
SC SABCO-S SRL din Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin. Detalii la telefon 0745182610 ...

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare
SC SABCO-S SRL din Dorohoi scoate pentru angajare un post de operator facturare. Detalii la telefon: ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro