Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
„Îi provocăm pe dorohoieni să fie darnici iar cadoul lor către familiile sinistrate de Moş Nicolae să fie o oră de voluntariat pe şantier”
Ce mai faceţi şi cum merg lucrurile pe şantierul Habitat din Dorohoi?
Păi ce să mai facem? Îi dăm inainte cu lucrările. Am ajuns acum de avem 20 de case cu acoperisul gata, iar la 7 s-au montat deja geamurile. Am avut mare noroc cu vremea, ca a tinut cu noi.
Stadiul lucrărilor este cel pe care l-aţi preconizat?
Suntem în întârziere, 30 de case nu se fac peste noapte şi cu bani puţini. Am fi fost mult mai avansaţi dacă primeam ajutor şi din partea comunităţii locale.
Să înţeleg că programul Habitat depinde într-o oarecare măsură de comunitatea locală?
Hai să-şi spun un lucru: multă lume crede că şi Habitat este o firmă de construcţii. Ei bine, nu suntem. Suntem o asociaţie non-profit ce construieşte şi renovează locuinţe pentru familiile cu venituri mici si care locuiesc în condiţii foarte proaste, iar aceste case sunt ridicate împreună cu familiile pe care le ajutăm şi un lucru tare important, cu voluntari, cu foarte mulţi voluntari, care vin şi ne ajută, îndrumaţi şi supravegheaţi fiind de muncitorii noşti.
Deci toate casele ridicate în ţară de Habitat for Humanity sunt ridicate cu voluntari?
Da, cu voluntari, din ţară şi străinătate, mii de voluntari fără experienţă în construcţii, însă care au venit cu inima deschisă ştiind că la noi în ţară sunt familii care au nevoie de ajutorul lor. Şi vin şi ajută oameni pe care nu i-au văzut în viaţa lor, pe care îi întâlnesc pentru prima oară şi cărora le schimbă viaţa cu totul. Gândeşte-te ce schimbare poţi să aduci în viaţa unei familii, părinţi şi 2-3 copii, care până la un moment dat trăia într-o încăpere de 10 metri pătraţi şi care, cu ajutorul voluntarilor, îşi construieşte o casă simplă, decentă şi sănătoasă în care copiii să nu mai doarmă înghesuiţi într-un singur pat cu părinţii lor, să abă camera lor în care să îşi facă temele în linişte.
Cum stau lucrurile la Dorohoi legat de prezenţa volunarilor pe şantier?
Şi aici am avut voluntari, nu zic nu, am avut peste 200 de voluntari din ţară care au venit de la sute de kilometri distanţă pe banii lor să dea o mână de ajutor familiilor sinistrate, fără să ceară nimic în schimb. Baiul e că dorohoienii nu se înghesuie să ajute familiile sinistrate la construirea caselor cu toate că toţi au trecut prin clipe grele în iunie când au venit apele şi au distrus casele şi vieţile a sute de familii. Poate nu ştiu că pot face asta sau poate că nu sunt interesaţi să facă asta şi se gândesc că dacă nu li s-a întâmplat lor, de ce să îi ajute pe alţii. Sau poate gândesc că oricum statul sau alţii, nu ei înşişi, sunt datori să ajute familiile sinistrate. Eu nu cred asta, cred că dacă o comunitate a fost lovită de greu, atunci comunitatea trebuie să se ajute pe ea însăşi, să pună toţi membrii comunităţii umărul la reconstruirea ei, fără să aştepte vreun ajutor din afară. Dacă acest ajutor vine, cu atât mai bine, însă comunitatea trebuie să se unească pentru a trece peste greul care a lovit-o.
Cu alte cuvinte dorohoienii au preferat mai mult să admire cum le cresc casele fără să pună mâna la treabă?
Am avut voluntari din Dorohoi, însă aceştia au fost elevi de la un grup şcolar care au venit şi şi-au făcut orele de practică şcolară la noi pe şantier. Ne-au ajutat la săpat fundaţii, la turnat fundaţii, la zidit şi ne-au ajutat să facem paşi către finalizarea proiectului. Însă avem nevoie de şi mai mulţi voluntari din comunitate care să vină să ajute familiile să se mute cât mai repede în noile case. Iarna deja se apropie şi dorinţa noastră este ca 30 de familii să treacă de iarnă în casă nouă, nu în module de tablă sau cine ştie pe unde prin oraş. Lumea trebuie să ştie că nu e nevoie de experienţă în construcţii, doar de dorinţa de a ajuta.
Să sperăm că sunt oameni care nu au ştiut cum să se implice în aceste acţiuni de voluntariat. Mai au posibilitatea să arăte lumii că la Dorohoi există spirit civic şi să într-adevăr le pasă de semeni lor?
Da! Cum să nu! Timp de două săptămâni, în perioada 29 noiembrie – 11 decembrie, îi provocăm pe dorohoieni să fie darnici aşa cum este şi Moş Nicolae, iar cadoul lor către familiile sinistrate să fie o oră, o zi sau poate mai multe zile de muncă pe şantierul Habitat pentru a le ajuta la reconstruirea caselor şi a vieţilor ce le-au fost distruse de inundaţii. Noi suntem zilnic acolo, rămânem fideli scopului nostru şi anume de a oferi semenilor noştri casa de care au nevoie. Vă aşteptăm să punem umărul împreună! (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.