Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Serviciul Voluntar din cadrul Primăriei municipiului Dorohoi solicită cetățenilor municipiului să respecte prevederile legale privind gestionarea incendiilor generate de arderea vegetației uscate, miriștilor și stufărișului.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune o masură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru răspandirea unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltării rurale nr. 352/2015.
În conformitate cu prevederile art. 1 pct. 3 lit. r) din HGR. Nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stigere a incendiilor constituie contravenție la normele de prevenire și stingere a incendiilor și se sancționează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fară obținerea permisului de lucru cu foc și fară luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.
In cazul persoanelor detinatoare de terenuri agricole, arderea vegetatiei potrivit OMAI nr.605/2008 se va putea face tinand cont de urmatoarele reguli:
- eliberarea permisului de lucru cu foc de catre primar (prin SVSU);
- obtinerea acceptului autoritatii competente pentru protectia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta;
- delimitarea parcelelor prin fâșii arate;
- realizarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii.
In conformitate cu art. 96 din OUG nr.195/2005 privind protectia mediului „constituie contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoanele juridice incalcarea obligatiei proprietarilor si detinatorilor de terenuri de a arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatilor competente, fara acceptul autoritatilor competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.