Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În scopul prevenirii apariției Toxiinfecțiilor alimentare, contaminării cu parazitul Trichinella spiraliss la om și răspandirea necontrolată a Pestei Porcine Africane, în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă 2021, vă rugăm să respectați următoarele reguli:
Aprovizionarea cu carne de porc se va face numai din locuri autorizate înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, astfel încât să se limiteze riscul major de îmbolnavire la care sunt expuse persoanele care cumpără și consumă carne de porc a carei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar ( inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).
Pentru porcii sacrificați în gospodaria proprie, examinarea trichineloscopica trebuie efectuată pe probe atât de la porcii identificați și introdusi în Baza Națională de Date (BND), cât și de la porcii neidentificați și care nu figurează în BND.
În scopul asigurării protecției consumatorului, DSVSA Botoșani va solicita în baza protocoalelor încheiate de ANSVSA cu alte instituții de la nivel județean, aplicarea unor măsuri adecvate pentru:
prevenirea și descurajarea comerțului illegal cu animale vii –PORCI VII, și produse de origine animală în spatii neamenajate (inclusiv comerț stradal); supravegherea și monitorizarea comerțului cu carne și produse din carne de porc în zonele de frontiera prin intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul național; verificarea respectării cerințelor legale privind restricționarea mișcării porcinelor vii, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2021/605, cu modificările și completările ulterioare; verificarea în trafic a mijloacele de transport proprietate personală, în vederea mișcării ilegale de porcine vii, provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate de PPA.
Se va acorda atenție deosebită expunerii și comercializării a alimentelor astfel încat să fie evitat orice risc de contaminare și depreciere a acestora.
Se va acorda o atenție deosebită verificării în care sunt respectate condițiile sanitare vetererinare și de igiena în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în spații deschise, în vederea comercializarii unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale.
In cazul sacrificarii animalelor pentru consum propriu, detinatorul animalelor are obligatia de a preda Medicului veterinar
de libera practica imputernicit din comuna, crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, fara a fi deteriorate, in termen de maxim 7 zile de la producerea evenimentului, astfel incat sa se actualizeze BND.
Simptomatologia Trichinelozei la om
Trichineloza este o zoonoză larg răspândită, provocată de nematozi ai genului Trichinella. La om evolueaza dramatic, inițial cu tulburari digestive (greată, colici, diaree, vomă și febră). Acestea apar la 24-48 de ore, dupa consumul cărnii infestate. Aceasta fază este singura în care organismul poate să raspundă la inițierea unui tratament. Ulterior, dupa 1-2 saptămâni, se instalează semne generale, datorita migrării larvelor la nivelul musculaturii. Apar manifestări:
- Musculare: dureri, tumefierea mușchilor, dificultate în mers, în deglutiție sau masticație;
- Alergice: erupții pruriginoase, edeme ale feței (din acest motiv se mai numește ,,boala fețelor umflate”)
- Nervoase (datorate migrarii larvelor la nivelul SNCU) : cefalee, meningita;
- Cardio-vasculare (determinate de miocardite care pot apărea în trichineloză): modificari EKG, tahicardie.
- Dupa inchistarea larvelor, semnele clinice se remit usor, aparand stadiul de covalescenta, cu manifestari de tip reumatoid și sechele nervoase.
- Simptomatologia este influiențată de cantitatea de lave ingerate, de rezistența organismului și nu în ultimul rând de specia parazitului.
Puncte în care se poate efectua examenul trichineloscopic:
CSVSAO nr. 1 Botoșani – Hala de carne – Piata Centrală Botosani, str. Pietonalul Transilvaniei nr. 2;
CSVSAO nr. 2 Botoșani- str. Vârnav nr. 22 ( Piața Viilor)
CSVSAO Dorohoi – Dorohoi Piața municipală, str. Dumitru Furtună nr. 30
CSVSAO Darabani – Darabani, str. Pieții F.N.
CSVSAO Săveni – Săveni, Piața Agroalimentară, str. 1 Decembrie nr. 84
Laboratorul DSVSA Botoșani, Botoșani, str. Tudor Vladimirescu nr. 17
Toate Circumscriptiile Sanitare Veterinare aferente comunelor din cadrul județului Botoșani.
La nivel de DSVSA Botoșani si CSVSAO teritoriale se asigură permanența pentru comunicarea cu publicul prin personalul desemnat, la numerele de telefon afișate la sediul acestora, în cadrul unui program de lucru 8.30- 17.00, prin care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.