Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Având în vedere faptul că în prezent România se confruntă cu un fenomen extins al abandonărilor și incendierilor de deșeuri în aer liber, fiind practicat în gospodării și spații publice, dar și al arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, acțiuni în urma cărora se elibereaza în mediu cantități uriașe de substanțe nocive care pun în pericol sănătatea populației, a apărut necesitatea adoptării unor măsuri imediate pentru eliminarea acestor practici, fiind înasprită legislația in domeniu.
Pentru combaterea celor sus menționate, Guvernul României a emis Ordonanța de urgență nr. 38 din 06.04.2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea eficientizării gestionării deșeurilor.
Astfel, conform Ordonanței de urgență 92/2021 privind regimul deșeurilor, SE INTERZICE :
- abandonarea deșeurilor în alte spații decât cele special amenajate;
- eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate;
- incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect ;
- îngroparea deșeurilor de orice fel ;
Aceste fapte constituie infracțiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă conf art. 66, alin. (1) din OUG 92/2021.
Pentru abandonarea deșeurilor în alte spații decât cele special amenajate, se aplică sancțiunea contravențională complementară in sarcina și pe cheltuiala contravenientului, reprezentând ridicarea deșeurilor depozitate ilegal, curățarea terenului si eliminarea acestora conf. art. 63 din OUG 92/2021, precum si confiscarea vehiculelor folosite pentru descărcarea/abandonarea deșeurilor în spații neautorizate, conf art. 64, alin. (1) din OUG 92/2021.
Deasemenna, proprietarii sau detinatorii de terenuri au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierilor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase; nerespectarea acestor obligații constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice , conform art. 96, alin. (3), pct. 16 din OUG 195/2005 privind Protectia Mediului.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.