Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Primăria Municipiului Dorohoi apelează la cetatenii municipiului, persoane fizice, cât si operatori economici, să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor provenite din deșeurile menajere.
Administrațiile publice locale au obligația de a atinge un nivel de pregătire pentru reutilizare si reciclare de minimum 55% din masa totală de deșeuri municipale generate, pâna în 2025, minim pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă. În momentul de față, la nivelul Municipiului Dorohoi, rata de colectare selectivă a deșeurilor municipale la platformele de colectare este de aproximativ 10%.
Deasemenea, Primaria Municipiului Dorohoi plătește o contribuţie de 50 lei/tonă în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu procentul prevăzut în anexa nr. 6 din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual şi cantitatea efectiv încredinţată spre reciclare şi alte forme de valorificare.
Mai mult, tarifele pentru serviciul de salubrizare trebuie să includă și contribuția pentru economia circulară pentru deșeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare, conform art. 17, alin. (5), lit. j din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, având ca efect un tarif al serviciului de salubrizare cu atât mai mare cu cât colectarea selectivă este mai redusă.
Pe lângă beneficiile de ordin financiar pe care le putem obține prin creșterea gradului de colectare selectivă, atât ca persoane fizice, juridice, cât si ca UAT, trebuie să avem în vedere si avantajele privind mediul, precum:
- protejarea mediului înconjurător;
- reducerea gradului de poluare și mentinerea unui nivel de sănătate publică optim;
- contribuirea la conservarea resurselor naturale prin utilizarea de materiale reciclate în procesul de producție;
- reducerea cantităților de deșeuri ce ajung la gropile de gunoi;
- deprinderea unui comportament responsabil față de mediul înconjurator în rândul membrilor comunității din care facem parte.
Doar actionând împreună și responsabil putem avea un Dorohoi mai curat și civilizat.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.