Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ca urmare a atentionarilor meteorologice referitoare la valul de caldura si disconfortul termic care se va abate in urmatoarele zile pe raza municipiului Dorohoi reamintim cateva reguli cetatenilor.
Cetatenii, trebuie sa evite cât mai mult posibil locurile aglomerate, mai ales la amiaza, în zilele de vara. Expunerea la valori mari ale concentratiilor de monoxid de carbon, duce la dureri de cap, greturi si chiar la deces, in special efectele fiind mai puternice asupra persoanelor cu varsta peste 65 de ani.
Datorita temperaturilor caniculare de peste 32 de grade se produce o crestere corespunzatoare a transpiratiei, care are rol de regulator termic si care împiedica astfel supraîncalzirea corpului. Pentru evitarea unor asemenea neplaceri se impun masuri de înlocuire a pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de apa, saruri minerale si vitamine, pentru refacerea conditiilor normale de functionare a organismului prin cresterea consumului zilnic de lichide si o alimentatie cat mai saraca in grasimi.
Trebuie evitat efortul fizic, în perioada zilei în care temperaturile pot atinge valori maxime in activitatile de exterior, fiind recomandat a se desfasura aceste activitati dimineata si seara.
Evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi.
Copiii nu trebuie lasati sa astepte perioade lungi în interiorul autovehiculelor parcate la soare, de asemenea, trebuie evitate transporturile pe distante lungi în vehicule fara posibilitati de climatizare. Si persoanele vârstnice, în special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, pot evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate, care le pot dauna sanatatii.
În atenţia conducerilor instituţiilor publice şi operatorilor economici Conducerile instituţiilor publice şi operatorilor economici vor aplica cu stricteţe prevederile O U G nr. 99/29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi anume:
- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuiri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/ persoană/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protecţie
- reducerea duratei zilei de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.