Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Prezenţa mai mult decât redusă a ONG-urilor din domeniul asistenţei sociale la o întâlnire pe profil, l-a determinat pe prefectul Dan Nechifor să solicite reevaluarea relaţiei pe care instituţiile statului o au cu organizaţiile non-guvernamentale. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut, în acest context, un apel către ONG-urile active, care se implică în soluţionarea problemelor diverselor categorii de populaţie vulnerabilă să se înscrie ca membre şi să participe la lucrările Comisiei de incluziune socială din cadrul Prefecturii. Totodată, organizaţiile care sunt membre, dar nu participă la întâlniri, să fie excluse din structura comisiei.
„Dacă nu sunt reprezentate aici, înseamnă că nu activează, deci că există doar pe hârtie. Şi e un lucru cunoscut că au nevoie de avizul instituţiilor de stat pentru a accesa diverse proiecte pe fonduri europene. Vă rog să reevaluaţi relaţia cu aceste organizaţii şi să vă îndreptaţi atenţia spre cele care realmente lucrează cu populaţia judeţului.”, a solicitat prefectul Dan Nechifor.
Comisia de incluziune socială s-a întâlnit miercuri, 30 martie, în sala „Ştefan Luchian” a Prefecturii, ocazie cu care prefectului judeţului i-au fost prezentate şi alte probleme din domeniu. Astfel au fost semnalate dificultăţi ale programului „Fiecare copil în grădiniţă”, tichetele sociale întârziind din cauză că firmele care trebuie să le producă nu au, încă, avizul Ministerului de Finanţe. Totodată s-a constatat că în municipiile judeţului există o lipsă de interes a părinţilor copiilor ce ar putea beneficia de tichete. Din informaţiile serviciilor de specialitate ale celor două primării reiese că doar 25%, respectiv 30% din părinţii potenţiali beneficiari ai sprijinului guvernamental au depus până acum cereri în municipiile Dorohoi, respectiv Botoşani.
O altă problemă semnalată de prefectul Dan Nechifor este cea a direcţionării intenţionate a copiilor cu disabilităţi către anumite unităţi şcolare, în condiţiile în care legea impune includerea acestora în învăţământul de masă.
„Am astfel de semnale, vizate sunt două, maxim trei şcoli către care sunt îndrumaţi părinţii care au copii cu disabilităţi. Vom face verificări să vedem dacă se confirmă.”, a spus prefectul.
O ultimă situaţie problematică discutată a fost cea a persoanelor fără adăpost. Dorin Burlacu, directorul Serviciului Public Local de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Botoşani, a explicat că din cele 80 de persoane luate în evidenţă în municipiul – reşedinţă de judeţ, doar 40 sunt din localitate, cealaltă jumătate fiind venită din alte UAT-uri. Pentru aceste persoane urmează să se facă demersuri către primării şi unităţi şcolare nefuncţionale, dar cu posibilităţi de cazare, pentru asumarea, preluarea şi adăpostirea cetăţenilor în cauză. La Botoşani nu sunt suficiente spaţii pentru cazarea acestor persoane, cu atât mai mult cu cât centrul temporar de la „Elena Doamna” va trebui închis.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.