Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un grup de fermieri, însoţiţi de primari, i-au explicat prefectului Dan Nechifor că sunt disperaţi de pagubele enorme făcute de porcii mistreţi.
Discuţiile au avut loc joi, 29 aprilie, în prezenţa reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor şi ai Gărzii Forestiere, botoşănenii arătând că problemele cauzate de acest tip de vânat sunt mai mari ca niciodată. În turme ce ajung şi la 100 de exemplare, sălbăticiunile distrug sute de hectare de culturi agricole, stricând păşunile şi ajungând să mănânce din gospodăriile oamenilor.
„S-au înmulţit foarte mult şi sunt flămânzi. Nu li se dă de mâncare de către administratorii fondului de vânătoare.” „Am două săptămâni de când umblu cu maşina pe câmpuri ca să mă apăr de ei. Trec prin toate gardurile, ajung să mănânce la mine în grajd.” „Am însămânţat 5 hectare de două ori, pentru că au mâncat porumbul din pământ, boabă cu boabă.” „Nu vrem să se ajungă la un război tacit cu administratorii fondurilor de vânătoare”, sunt câteva din plângerile fermierilor.
Primarii celor mai afectate comuni au solicitat, totodată, identificarea unor soluţii pentru despăgubirea fermierilor, plângându-se de cadrul legal existent care oferă avantaje doar vânătorilor, nu şi oamenilor păgubiţi. „Trist este că vin la noi oameni săraci şi în vârstă, care trăiesc de pe un hectar de pământ, devastat acum de mistreţi. Unde să-i trimit eu, ca primar, să depună plângeri şi să scoată documente pentru dosare de despăgubiri, care oricum nu se dau?”, a explicat Marcel Chelariu, primarul de Suharău.
În urma discuţiilor, prefectul Dan Nechifor a explicat că va solicita în regim de urgenţătuturor administratorilor fondurilor de vânătoare să ia măsuri pentru limitarea pagubelor făcute de mistreţi. Să asigure hrana, paznicii şi să raporteze cu celeritate măsurile luate şi efectivele sălbăticiunilor avute sub pază.
Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a angajat să transmită către guvernanţi, dar parlamentari, un memoriu ce urmează să fie semnat de către toţi primarii comunelor afectate, prin care să se solicite despăgubiri, dar şi modificarea legislaţiei ce nu-i protejează, în prezent, pe cei păgubiţi.
„Vă rog să transmiteţi acelaşi mesaj şi prin intermediul Asociaţiei Comunelor din România, pentru că am constatat personal că este bine reprezentată la nivelul Moldovei şiştie să se facă ascultată. În plus, ceea ce ţine de Prefectură, vă garantez că se va face.”, a explicat prefectul Dan Nechifor.
Conform datelor oferite de ing. Adrian Dorofteiu, din cadrul Gărzii Forestiere, la nivelul judeţului Botoşani, sunt cca 1700 de porci mistreţi, iar cota de vânătoare, pentru acest an, a fost dublată la aproape 800 de exemplare, tocmai pentru a se diminua fenomenul pagubelor produse. Fermierii prezenţi la întâlnirea cu prefectul şi-au exprimat mari rezerve privind numărul total de mistreţi, explicând că, din cele văzute cu ochii lor, efectivul real este cu mult mai mare.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.