Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pe fondul creşterii semnificative, din ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care va pot afecta construcţiile, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectati.
Pentru persoanele fizice arderea resturilor vegetale se face în perioade fara vânt și numai pe timp de zi;
- colectarea resturilor vegetale se va face în gramezi cu cantitati care sa poata fi controlate in timpul arderii si deasemeni prin curatarea de vegetatie din jurul gramezii;
- arderea resturilor vegetale, se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea
masurilor ce se impun pentru împiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurându-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea arderii;
- asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
In cazul persoanelor detinatoare de terenuri agricole, arderea vegetatiei potrivit OMAI nr. 605/2008 pentru aprobarea Dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale se va putea face tinand cont de urmatoarele reguli:
- eliberarea permisului de lucru cu foc de catre primar (prin SVSU);
- obtinerea acceptului autoritatii competente pentru protectia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta;
- delimitarea parcelelor prin fasii arate;
- realizarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti putand fi cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
In conformitate cu art. 96 din OUG nr.195/2005 privind protectia mediului „constituie contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoanele fizice si de la 25000 lei la 50000 lei, pentru persoanele juridice incalcarea obligatiei proprietarilor si detinatorilor de terenuri de a arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatilor competente”
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.