Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul Primariei municipiului Dorohoi, va informeaza ca miercuri 07.11.2018, s-a desfasurat exercitiul de alarmare a populatiei, exercitiul desfasurandu-se la nivel de tara.
Acest exercitiu are ca scop in primul rand informarea populatiei asupra iminentei producerii unei situtii de urgenta.
Conform mesajului primit astazi exercitiul desfasurat a fost alarma la dezastre – determinata de o avertizare hidrologica „COD ROSU”. Semnalul este compus din 5 sunete (impulsuri) a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.
REGULI GENERALE DE COMPORTARE LA DEZASTRE - INUNDATII
Ce trebuie să faceţi înainte de inundaţie?
Afişaţi numerele de telefon ale serviciilor de urgenţă lângă telefon. Învăţaţi copiii sa sune la 112.
Fiţi pregătit pentru evacuare. Familiarizaţi-vă cu rutele de evacuare din comunitatea dvs. şi aflaţi unde puteţi găsi zone înalte. Planificaţi si exersaţi cu familia dvs. o ruta de evacuare în caz inundaţii.
Planificaţi un loc de întâlnire pentru membrii familiei, în eventualitatea în care sunteţi separaţi în cazul unui dezastru şi nu vă puteţi întoarce acasă.
Stabiliţi o persoană de contact dintr-o zona fara risc la care se vor intalni sau vor suna toţi membrii familiei pentru a anunţa că sunt nevătămaţi.
Păstraţi documentele importante şi obiectele personale de neînlocuit într-un loc unde nu se vor deteriora si cat mai la indemana.
Învăţaţi cum să întrerupeţi utilităţile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz şi apă, de la întrerupătoarele şi supapele principale.
Amplasaţi centralele, boilerele şi panourile electrice la etajele superioare sau în pod dacă există riscul să fie acoperite de ape. Dacă acestea se află la parter, ar trebui să se afle cu cel puţin 30 cm peste limita de inundaţie stabilită în proiectul imobilului, iar pereţii sau suportul pe care sunt montate să fie din beton.
Instalaţi supape de siguranţă (anti-retur) pe conductele de canalizare, pentru că în caz de inundaţii apa să nu poată pătrunde prin acestea în locuinţa dvs.
Ce trebuie să faceţi în timpul inundaţiei?
Fiţi conştient de riscul unei inundaţii instantanee. Dacă există o şansă oricât de mica de apariţie a unei inundaţii instantanee, găsiţi modalitatea de a va muta cât mai repede într-o zonă mai înaltă.
Ascultaţi posturile de radio sau televiziune pentru informaţii locale.
În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.
Dacă autorităţile locale emit o alertă de inundaţii, pregătiţi-vă de evacuare.
Respectaţi ordinea de evacuare stabilită: copiii, bătrânii, bolnavii şi în primul rând, cei din zonele cele mai periclitate.
Asiguraţi-vă locuinţa. Dacă aveţi suficient timp, fixaţi sau mutaţi înăuntru toate bunurile aflate afară. Mutaţi bunurile esenţiale la etajele superioare.
Scoateţi animalele din gospodărie şi dirijaţi-le către locurile care oferă protecţie.
La părăsirea locuinţei, luaţi documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros şi îmbrăcăminte mai groasă.
Nu vă deplasaţi prin apa curgătoare. Apa curgătoare de numai 15 cm adâncime vă poate doborî de pe picioare. Dacă este necesar să vă deplasaţi prin zone inundate, faceţi-o acolo unde apa nu este în mişcare.
Dacă apa creşte în jurul maşinii dvs., abandonaţi-o imediat şi mutaţi-vă într-o zonă mai înaltă, dacă puteţi s-o faceţi în siguranţa. Atât dvs. cât şi vehiculul riscaţi să fiţi luaţi rapid de ape, pe măsură ce nivelul inundaţiei creşte. Viaţa dvs. este mult mai preţioasă !
Ce trebuie să faceţi după inundaţie?
Întoarce-te acasă, doar când autorităţile consideră că o puteti face în siguranţă.
Înainte de a reveni în locuinţa dvs., inspectaţi clădirea şi asiguraţi-vă că nu există modificări structurale. Nu intraţi dacă există posibilitatea ca imobilul să se prăbuşească.
Când reveniţi în locuinţa dvs., nu folosiţi chibrituri, brichete sau alte obiecte ce produc o flacără deschisă, deoarece există posibilitatea să se fi strâns gaz în interior. Dacă simţiţi miros de gaz sau auziţi un şuierat, deschideţi un geam, părăsiţi locuinţa rapid şi sunaţi compania de gaze de la un vecin.
Pentru siguranţa dvs., nu reporniţi curentul înainte ca reţeaua electrică din locuinţă să fie verificată de către un electrician autorizat.
Luaţi în consideraţie necesităţile de sănătate şi siguranţă ale familiei dvs.
nu se recomanada folosirea apei decat dupa dezinfectarea fantanilor;
Executaţi lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, degajarea malului curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.
Sprijiniţi moral şi material oamenii afectaţi de inundaţii prin găzduire, donare de bunuri materiale, alimente, medicamente.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.