Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Violența între/către copii din interiorul sau în preajma şcolilor și nu numai, a devenit o problemă extrem de serioasă atât pentru elevi şi profesori, cât şi pentru autorităţi.
Din această cauză, Federația Internațională a Comunităților Educative realizează Campania ”19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”, care se va desfășura în unități de învățământ preșcolar, preuniversitar, centre de plasament în perioada 1-20 noiembrie 2019.
Această Campanie reprezintă o modalitate deosebit de atractivă de a organiza acțiuni pentru schimbarea comportamentului social, pentru educarea și mobilizarea copiilor și tinerilor, în prevenirea abuzului, neglijării, bullying-ului, abandonului școlar, a consumului de droguri și alte substanțe nocive.
Unul din doi copii este agresat fizic sau verbal, umilit sau exclus din grupul de prieteni, spune o statistică realizată de Asociaţia Telefonul Copilului.
Ne mulţumim de multe ori să spunem că „aşa sunt copiii, răutăcioşi, se ceartă, se poreclesc, se ciondănesc”, fără să ne gândim prea mult care sunt consecinţele acestor comportamente. Bullying-ul este o realitate tot mai prezentă în şcoli, fiind caracterizat drept un comportament intenţionat agresiv, menit a provoca suferință.
Ce trebuie să facă un copil agresat? Este necesar: să ignore comportamentul de agresare (doar în faza iniţială!), să se distanţeze de situaţia şi locul respectiv, să reacţioneze într-o manieră fermă (să nu se înfurie, să nu plângă, să nu fie agresiv, să nu reacționeze cu aceeași monedă), să se asigure de protecţie (solicitarea ajutorului unui adult). Toți adulții, cadre didactice și parinți, care au identificat acest fenomen, trebuie să respecte 3 principii de intervenție: SĂ ACŢIONEZE IMEDIAT, SĂ-I OFERE SPRIJIN COPILUL AGRESAT, SĂ IA MĂSURI PENTRU A DIMINUA PUTEREA CELUI CARE AGRESEAZĂ.
Un rol important în protejarea copiilor împotriva violenței îl au: familia, școala, comunitățile și autoritățile publice locale, statul.
Rolul părinților este de a educa, sprijini și sfătui. Ei trebuie să-i poată oferi copilului îngrijire, să-i garanteze siguranță, stimulare dar și îndrumare.
Școala are un rol deosebit de important, deoarece EDUCAȚIA REPREZINTĂ UN VACCIN CONTRA VIOLENȚEI! Astfel, insituțiile școlare trebuie să:
stabilească legături strânse între școală și familie;
asigure personal didactic calificat și suficient numeric;
deruleze programe și activități extrașcolare pe tema combaterii violenței școlare;
asigure serviciu de pază permanent;
Comunitățile și autoritățile publice locale asigură asistență și sprijin pentru părinți.
Statul asigură protecție copilului și garantează respectarea drepturilor sale, prin activitatea specifică realizată de instituțiile lui și de autoritățile publice cu atribuții în acest domeniu.
Dascălul și părintele trebuie să ajute copilul să conștientizeze consecințele actelor sale și faptul că trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ele. Așadar, de noi depinde crearea societății în care vrem să trăim – una în care copiii sunt protejați iar abuzatorii sunt trași la răspundere.
Spune și TU STOP Violenței!
Primar,
ROMICĂ MAGOPEȚ
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.