Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Am primit pe adresa redacţiei Dorohoi News, o sesizare venită din partea unui cititor al publicaţiei noastre, cu dorinţa de a fi publicată pe site-ul nostru.
Redăm integral acest text:
În ultimii ani, oraşul Dorohoi este supus unor transformări la care mulţi dintre noi doar am visat. Desigur, acum şi posibilităţile sunt altele, mai ales de când ţara noastră beneficiază de fonduri europene.
Dar, pentru a ajunge aici, au fost şi alţi OAMENI de bine care au dorit să facă din oraşul Dorohoi un loc atractiv. Unii au reuşit să rămână veşnic în memoria dorohoienilor prin realizările lor. Printre aceştia îl amintim aici pe avocatul Gheorghe Marcu, fost şi primar al oraşului, autorul construirii clădirii primăriei de pe strada Grigore Ghica, actualmente în renovare, principalul ctitor al parcului „Aurora” situat lângă Muzeul de ştiinţe naturale. După el, avocatul, senatorul, deputatul şi primarul Gheorghe Gh. Burghele, a fost un neobosit promotor pentru emanciparea Dorohoiului, despre a cărui activitate în folosul oraşului s-ar putea vorbi la nesfârşit.
Un alt primar, avocatul Vasile Calcântraur, fost şi el deputat şi senator,a realizat primele trotuare în Dorohoi. Tot el a susţinut cu tărie în parlamentul ţării construirea localului pentru gimnaziul de băieţi „Gr.Ghica VV”.
Un alt dorohoian, fost prefect şi deputat de Dorohoi, Alexandru Văsescu-filantrop, a susţinut financiar repararea Bisericuţei de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”, a donat casa sa pentru un local de şcoală. A iubit atât de mult oraşul Dorohoi, încât, în anul 1925, când a decedat la Paris, în testamentul său a specificat să fie înmormântat la Dorohoi condiţie ce i-a fost respectată.
Toţi aceştia şi-au avut locul de veci în cimitirul Eternitatea din oraşul nostru. Subliniez că „şi-au avut”, căci printr-o acţiune samavolnică, locurile de veci ale acestor importante personalităţi au dispărut. În locul lor au apărut alte nume, probabil ale unora care le-au cumpărat.
În alte oraşe, la poarta cimitirului stă afişată o tăbliţă în care suntem informaţi că „aici îşi dorm somnul de veci mari personalităţi ale oraşului...”, sunt numiţi şi însoţiţi de fotografia lor, specificându-se şi de ce sunt importanţi.
La Dorohoi însă, masacrul de negare a personalităţilor continuă. În curând, probabil, dacă nimeni nu se sesizează, vom constata cu regret şi dispariţia locurilor de veci ale părintelui Dumitru Furtună, a părintelui Constantin Ciocoiu, ale generalilor C. Ilasievici şi Barozzi, a tatălui lui George Enescu, a familiei Oniţă care au ghinionul de a se afla mai în centrul cimitirului. Oare cine se face vinovat de aceste distrugeri ?
Dumnezeu să-i ierte pe cei vinovaţi, dar oamenii de bine nu-i vor ierta niciodată!
NOTĂ: Dorohoi News nu-şi asumă răspunderea pentru conţinutul mesajului primit pe adresa redacţiei noastre şi publicat mai sus.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.