Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Milioane de romani muncesc in strainatate dar prea putini au forme legale, iar acest lucru nu ii intereseaza prea tare la tinerete, dar conteaza enorm pentru o batranete linistita.
De aceea este bine sa stie toti cei care muncesc in afara Romaniei ca daca au lucrat sau intentioneaza sa lucreze cel putin 12 luni intr-unul dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in Liechtenstein, Islanda, Elvetia sau Norvegia, pot beneficia de o pensie comunitara, care va fi cumulata la pensia calculata in Romania pentru perioada de timp lucrata in tara.
Cei care se incadreaza sa primeasca o astfel de pensie trebuie sa se adreseze unei singure institutii (respectiv casa de pensii), de preferinta in statul de rezidenta sau in statul in care au avut ultimul loc de munca. Aceasta pensie se plateste pentru limita de varsta, incepand din momentul in care ati implinit varsta de pensionare in conformitate cu legislatia in vigoare a statului in care v-ati desfasurat activitatea, scrie ro.blastingnews.com.
In principiu, beneficiati de aceleasi drepturi si atunci cand discutam despre pensie anticipata, anticipata partiala, de invaliditate (dosarul va fi verificat in tara in care faceti solicitarea) sau de urmas (exista tari membre ale Uniunii Europene care nu acorda pensii de urmas).
In cazul in care in procedura de pensionare vor fi implicate mai multe state, trebuie stiut faptul ca demersurile trebuie incepute din timp, finalizarea acestei proceduri putand sa dureze si sase luni. Desi poate parea un proces destul de lung si de anevoios, cu siguranta beneficiile obtinute la finalizarea acestei operatiuni vor fi considerabil mai mari decat in varianta in care ati opta doar pentru pensia oferita de catre statul roman.
La final, drepturile banesti care vor fi stabilite ca vi se cuvin vor fi virate catre dumneavoastra din fiecare stat in care ati lucrat si ati fost asigurat o perioada de cel putin 12 luni, prin simpla indicare in formularele de inregistrare a tarii in care locuiti si a datelor bancare cu privire la contul in care doriti sa fie virate sumele lunare aferente.
Cu privire la documentele necesare pentru intocmirea dosarului de pensionare, acestea pot diferi de la tara la tara si in functie de tipul de pensie pe care o solicitati, asa cum au fost enumerate anterior.
Dar, de principiu, documentele care se solicita sunt urmatoarele: documente de identificare (ex. certificat de nastere, carte de identitate, certificat de casatorie etc.), diplome de studii sau de calificare, cartea de munca sau contractele doveditoare a raporturilor de munca pe care le-ati avut cu angajatorul, acte doveditoare ale unor posibilele sporuri sau prime obtinute in baza unui contract colectiv de munca sau a legislatiei in vigoare a statului respectiv, livret militar (daca este cazul), o declaratie pe proprie raspundere si formulare tipizate care va vor fi puse la dispozitie de catre institutia de stat careia va adresati etc.
In concluzie, la prima vedere poate parea o procedura dificil de dus la bun sfarsit, dar cu siguranta merita sa va asigurati linistea obtinand o pensie de o valoare care sa va permita sa va bucurati de restul vietii dumneavoastra, in calitate de cetatean european cu drepturi depline. Sursa: viatasisanatate.com
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.