Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Tradițiile de Crăciun nu sunt la fel peste tot în lume. Sunt țări care au unele ritualuri cel puțin bizare. Unii spun povești de groază copiilor, alții mănâncă larve de molie sau consumă piele crudă de balenă.
Austria.
Dacă vă imaginaţi că cel mai rău lucru posibil este să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de Noaptea lui Krampus. Krampus este un fel de ”evil twin” al Moşului, care are drept ocupaţie pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Pe 6 decembrie oamenii se îmbracă în cele mai înfricoşatoare costume şi aleargă pe stradă (de multe ori în stare de ebrietate) lovind cu bâte tot ce întâlnesc. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile alpine şi este rãspânditã în Bavaria, Ungaria, Slovenia şi Austria, scrie Historia.
Ads
Ucraina.
Aici se împodobește pomul de Crăciun cu pânze de păianjen și păianjeni artificiali, originea acestei tradiții stând într-o legendă din Europa de Est.
O poveste din popor spune că o văduvă sărmana nu şi-a putut permite decoraţii costisitoare. S-a trezit în schimb într-o dimineata ca să constate că bradul fusese frumos împodobit cu pânza unui păianjen.
Norvegia.
Nimeni nu se face curățenie în Ajunul Crăciunului. Toate măturile sunt bine ascunse, ca să nu fie furate de vrăjitoare.
Japonia.
Aici reclamele au avut un impact foarte puternic. Datorită unei campanii publicitare din 1974, familiile japoneze preferă să mănânce la KFC în Ajunul Crăciunului, conform incredibilia.ro.
Oamenii își trimit între ei felicitări de Crăciun albe. Roșul este de evitat, deoarece această culoare este folosită, conform tradiției, pentru anunțurile funerare.
Groenlanda.
Aici rețetele tradiționale de Crăciun nu sunt pentru cei slabi de înger. Spre exemplu, se mănâncă Mattak – piele crudă de balenă, servită cu grăsime.
O altă „delicatesă” pe care doar localnicii o apreciază este Kiviac: 500 de păsări de talie mică, asemănătoare pinguinilor, introduse într-o piele de focă și lăsate la fermentat timp de șase luni.
Africa de Sud.
Masa de Crăciun în această zonă de pe glob cuprinde o „delicatesă” pe care nu oricine o apreciază. Localnicii se înfruptă cu larve ale moliei-împărat, prăjite într-o baie generoasă de ulei.
Copiilor li se spune povestea lui Danny, un băiețel care și-a supărat bunica mâncând prăjiturile lăsate pentru Moș Crăciun. Furioasă, bunica l-a omorât pe Danny, despre care se spune că acum bântuie casele în ziua Crăciunului.
Venezuela.
În Caracas credincioşii se duc la slujbă foarte de dimineață în perioada dintre 16 şi 24 decembrie. Nu este atât de bizar pentru o populaţie majoritar catolică. Ceea ce este bizar în legătură cu asta este cum o fac: pe role. Străzile sunt blocate pentru maşini până la 8 dimineaţa şi copiii, în noaptea de dinainte, leagă un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt să atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineaţa, le dau un impuls şi celorlalţi.
Germania.
Părinţii pun globuri din sticlă în formă de castraveţi pentru a aduce noroc copiilor. Castraveţii din sticlă sunt bine ascunşi printre crengile bradului, astfel că primul copil care găseşte primul glob va avea mult noroc anul care urmează, scrie Adevărul.
Noua Zeelandă.
În locul bradului se împodobește un arbore ornamental, cu o coroană bogată de flori roșii, denumit Metrosideros excelsa sau Pomul de Crăciun din Noua Zeelandă.
Portugalia.
În dimineața de Crăciun, familiile pun farfurii și tacâmuri și pentru cei decedați, pentru a-i comemora.
Cehia.
Fetele necăsătorite stau lângă o ușă și își aruncă un pantof peste umeri. Dacă pantoful cade cu vârful spre ușă, ele se vor căsători în următorul an.
Estonia.
În Ajunul Crăciunului, familiile merg la saună împreună.
Islanda.
Se spune că cei care nu primesc haine noi până în Ajunul Crăciunului vor fi devorați de un animal mitologic, pisica Yule, care, conform legendelor, mișună pe dealurile islandeze.
Suedia.
O tradiție implică budinca festivă de orez, în care cineva ascunde o migdală decojită. Conform legendelor, persoana care găsește migdala se va căsători în anul ce urmează.
Marea Britanie.
O tradiție veche de sute de ani spune că fiecare membru al familiei trebuie să amestece în budinca de Crăciun în sensul acelor de ceasornic, punându-și în același timp o dorință, care se va îndeplini.
Moș Crăciun le lasă copiilor cadourile într-un ciorap. Cu toate acestea, copiii care au fost răi vor găsi în ciorap, în loc de cadouri, o bucată de cărbune.
Italia.
În loc să-l aștepte pe Moș Crăciun, copiii o așteaptă pe Befana, o vrăjitoare prietenoasă care aduce jucării și dulciuri pe 5 ianuarie.
Etiopia.
Aici se sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie. În această zi, oamenii poartă haine albe, iar bărbații joacă ganna – un joc rapid, în care se folosesc crose și mingi de lemn.
Guatemala.
Fiecare familie face curat în casă înaintea Crăciunului. În fiecare cartier se formează o grămadă imensă de gunoi și mizerie, în vârful căreia se pune o figurină ce-l reprezintă pe diavol. Apoi, grămezii i se dă foc.
Cuba.
În luna decembrie, orașul Remedios este gazda festivalului Parrandas. Cu această ocazie, orașul se împarte în două tabere și fiecare tabără trebuie să construiască un aranjament tematic din becuri, pentru a întâmpina Crăciunul.
Slovacia.
Cel mai în vârstă bărbat din casă ia o lingură de budincă loksa, pe care o proiectează pe tavan – cu cât se lipește mai tare, cu atât mai bine.
Finlanda.
Ca și portughezii, și finlandezii își aduc aminte de cei decedați în ziua de Crăciun. Familiile din Finlanda aprind lumânări la mormintele celor dragi, iar cimitirele se transformă într-un loc feeric.
Canada.
Poșta recunoaște adresa „Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la această adresă sunt deschise și primesc un răspuns.
Superstiții de Crăciun în România
Și la noi, mai ales în sate se întâlnesc o mulțime de superstiții care fac, până la urmă, parte din latura mistică, plină de farmec a Crăciunului. Mai jos, sunt câteva exemple de credințe populare legate de această sărbătoare:
Apa norocului - în satele din Argeș, casele sunt stropite cu apa norocului, câteva zile la rând, până la o săptămână, în funcție de greutățile prin care a trecut familia respectivă înainte de Crăciun; apa norocului este un amestec de agheasmă și un mix de ierburi, cum ar fi mușcată, mentă și levănțică;
Paie pe foc - tot în satele din Argeș, bărbații aruncă paie în foc, spunând câteva cuvinte care ar trebui să atragă bogăția;
Să nu împrumuți obiecte din casă - în prima zi de Crăciun, se spune că nu este bine să împrumuți obiecte din casă; această superstiție se regăsește în mai multe zone ale țării; se spune că, dacă faci acest lucru, îți alungi norocul;
Pune un bănuț în apă - din Ajun, pune un bănuț în apă de izvor (trebuie neapărat să fie apă curgătoare, nu de la fântână) și în prima zi de Crăciun, spală-te pe față cu această; se spune că, astfel, vei avea spor în anul următor;
Nu se stinge focul în Ajunul Crăciunului - o superstiție din zona Banatului și spune că în noaptea de Ajun focul din casă nu trebuie să fie stins; astfel, anul care vine o să fie luminos și cu mult spor;
Picioarele mesei, legate cu lanțuri - o superstiție din zona Dobrogei este ca picioarele mesei de Crăciun să fie legate cu lanțuri, pentru a ține răul departe de gospodărie.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.