Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În noaptea de 8 spre 9 octombrie va avea loc un curent uriaş de meteori, denumit de cercetători un "fenomen unic în viaţă".
Evenimentul va putea fi observat extrem de bine din România, între orele 22 - 03.
Metorii din acest curent apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner şi de obicei se văd doi, trei pe oră. Anul acesta însă s-ar putea să vedem mai mulţi, 60 pe oră, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 şi 1907, spune Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
În 1933 şi 1946 planeta noastră a trecut prin aceeaşi parte a traiectoriei cometei şi s-au observat adevărate „furtuni” de meteori. Se crede că anul acesta activitatea va fi mai slabă ca intensitate decât atunci pentru că materialul din zonă s-a disipat în spaţiu.
Calculele arată că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa ar trebui să observăm mai multe stele căzătoare care par a veni din constelaţia Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega. Nu le vom vedea pe toate în acea constelaţie şi pentru a determina dacă am observat o draconidă trebuie să prelungim înapoi traiectoria meteorului să vedem dacă ajunge în constelaţia Draco, mai scrie Observatorul Astronomic pe site-ul său.
Astronomii se aşteaptă ca şi în 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 şi 2044 să existe o activitate crescută a acestui curent de meteori, mai ales că anul viitor cometa mamă (21 P/Giacobini-Zinner) se întoarce la periheliu (aproape de Soare).
Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul Institutului Mecanică Cerească şi Calcul Efemeride (IMCCE) Paris, a declarat săptămâna aceasta la Sibiu, că în 8 octombrie va putea fi observat pe cer un "uriaş" curent de meteori, România fiind "perfectă" pentru vizionarea acestui "fenomen unic în viaţă".
În acelaşi timp, au loc şi Orionidele. Între 2 octombrie şi 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numărul de meteori pe oră creşte, maximul fiind atins cândva între 20 şi 22 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion, de aici venind şi numele curentului: Orionide. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.