Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cu 40 de ani în urmă, Huynh Cong Ut, un jurnalist vietnamez angajat de Associated Press, a realizat o fotografie care a devenit ulterior simbolul tragediei provocată de război.
Copii fugeau și strigau îngroziti, iar printre ei era și o fetiță complet dezbrăcată, plângând. Ea striga: "Prea fierbinte, prea fierbinte", în timp ce alerga departe de satul ei natal care ardea. Această imagine a arătat ororile războiului din Vietnam, într-un mod în care cuvintele nu ar fi reușit să o facă.
Copiii și soldații din spatele lor încercau să scape cu viață, după ce armata americană lansase un atac aerian cu napalm asupra orașului Trang Bang, pe 8 iunie 1972.
Fetița care apare complet goală în această poză se numește Phan Thi Kim Phuc și atunci avea nouă ani.
"Am vrut să evadez din aceea fetiță, dar se pare că poza nu m-a lăsat să plec", afirmă acum ea.
Se întâmpla în iunie 1972. Fetița se adăpostise împreună cu familia într-un templu, când atacul aerian a fost lansat. A apucat să audă un soldat strigându-le că trebuie să fugă de-acolo, pentru că vor fi bombardați și vor muri.
Apoi a auzit un zgomot asurzitor, iar hainele de pe ea au luat foc, la fel și copacii din apropiere.
"O să fiu urâtă", s-a gândit ea în acel moment."Oamenii mă vor privi într-un mod diferit".
Fetița a fugit pe șosea, încercând să se salveze, alături de frații ei. La scurt timp, și-a pierdut cunoștința, din cauza durerii cumplite.
Jurnalistul care i-a făcut poza a salvat-o
Spre norocul ei, fotograful care a imortalizat acele clipe de teroare a dus-o la un spital unde i s-a spus că micuța era prea grav rănită pentru a scapa cu viață, însă el a insistat, a arătat că este jurnalist și le-a cerut doctorilor să o ajute. În final copila a primit îngrijirea necesară.
"Am plâns când am văzut-o alergând. M-am gândit că dacă ea va muri, o sa ma sinucid și eu", povestește fotograful Cong Ut.
Un alt jurnalist, Christopher Wain, a aranjat transferul fetiței la un spital american, unde a fost mai bine îngrijită.
"Nu știam ce mi s-a întâmplat", povestește Phan Thi Kim Phuc, acum în vârstă de 49 de ani. "M-am trezit în spital, aveam dureri cumplite și îmi era frica".
Fetița a supraviețuit, deși suferise arsuri de gradul III pe 30 la sută din suprafața corpului. Ea își amintește și acum cele 13 luni de chin petrecute în spital, când asistentele îi făceau zilnic baie și îi răzuiau bucățile de piele arsă.
"Plângeam continuu și când nu mai puteam să suport durerea, leșinam". spune femeia.
Între timp, fotografia realizată de Ut a primit Premiul Pulitzer. Tânărul jurnalist a mai vizitat-o de câteva ori, până cand regimul comunist din Vietnam le-a interzis orice legătura, iar viața copilei a redevenit un adevarat calvar.
Viața sub noul regim devenise grea. Fata avea dureri și medicamentele erau scumpe și greu de găsit.
Comuniștii au încercat să se folosească de fotografia care a făcut-o celebră, ca să facă propaganda anti-americană.
Ea a fost obligată să renunțe la studii, deși își dorea să devină doctor.
"Inima mea era exact ca o ceașcă de cafea neagră. Atunci mi-am dorit să fi murit în atacul cu napalm, așa cum a murit vărul meu, să fi murit și eu, ca sa nu mai sufăr durerea și umilința".
Cu toate acestea, viata ei începea să intre treptat pe un făgaș normal.
Într-o zi, în timp ce era la bibliotecă, Phuc a găsit o biblie. Pentru prima dată, ea a început să creadă că viața ei se desfășoară după un plan.
A călătorit în Germania în 1982 pentru îngrijiri medicale și cu ajutorul unui jurnalist străin, impresionat de povestea ei, a reușit să meragă la studii în Cuba.
Și-a finalizat studiile în Cuba comunistă, iar aici l-a întâlnit și pe cel care avea să-i devina soț.
S-a căsătorit cu Bui Huy Toan în anul 1992 și, dupa luna de miere petrecută la Moscova, cei doi au reușit să fugă în Canada. Cuplul locuiește acum la Toronto și au împreuna doi copii, scrie Huffington Post.
Phan Thi Kim Phuc încearcă să ducă o viață normală
"Am un șoț și o viață nouă și vreau să fiu normală ca toți celilați", a declarat ea.
Phan Thi Kim Phuc a reluat legatura cu fotograful care i-a salvat viața, iar în anul 1999 a fost scrisă o carte și s-a realizat un documentar despre povestea vieții ei.
După patru decenii, Phuc poate să se uite la fotografie și să realizeze de ce a avut un impact atât de puternic asupra ei. Acea poză a salvat-o, a testat-o și în cele din urmă, a eliberat-o.
"Majoritatea oamenilor știu despre acea fotografie, însă puțini îmi cunosc viața", a declarat femeia. Sursa: adevarul.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.