Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Lucrurile se complică la graniţa estică a României. NATO, SUA şi Uniunea Europeană sunt cu ochii pe Rusia şi par a se pregăti de război. NATO susţine că Rusia şi-a masat la graniţele cu Ucraina numeroase avioane, elicoptere, tancuri, spitale de campanie. Pe de altă parte, autoritatile de la Moscova acuză Alianţa Nord-Atlantică de faptul că şi-a intensificat prezenţa în state ex-sovietice, inclusiv în Republica Moldova.
Comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, însărcinat să prezinte contramăsuri faţă de ameninţările militare ruse la adresa Ucrainei, a declarat că acestea pot include desfăşurarea de trupe americane în state est-europene membre ale Alianţei. Breedlove, citat de NAŢIONAL, a declarat că prezenţa militară rusă în apropierea frontierei Ucrainei este neschimbată. Membri staff-ului său au prtezentat fotografii efectuate de un satelit comercial în care apar avioane de război, elicoptere de luptă, blindate, spitale de campanie, echipament de comunicaţii şi bruiaj, artilerie şi o brigadă aeropurtată.
Toate acestea au fost depistate la 40 de kilometri de frontiera Ucrainei, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov, afirmă ANTENA3. NATO estimează că între 35.000 şi 40.000 de militari sunt staţionaţi în peste 100 de baze provizorii, în apropierea frontierei de est a Ucrainei. Pe de altă parte, autorităţile de la Moscova avertizeaza că şi NATO şi-a intensificat prezenţa în zonă, inclusiv în Republica Moldova. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a avertizat că Rusia nu va tolera „provocările” Occidentului. Asadar, constată NAŢIONAL, suntem, pe picior de război!
Şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de MEDIAFAX, susţine că suplimentarea efectivelor NATO în state est-europene situate în apropiere de Rusia ar încălca acordurile existente între Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică. „Chiar şi faptul că NATO poartă discuţii pe tema posibilităţii trimiterii de trupe sau echipamente militare pe teritoriul unor state situate în apropierea Rusiei intră în contradicţie cu Acordul fondator între Rusia şi Alianţă, semnat în 1997“, a subliniat Lavrov.
Preşedintele american Barack Obama a avut joi, o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel pe tema situaţiei din Ucraina. Obama a apreciat că „SUA, Uniunea Europeană şi alte state partenere trebuie să fie pregătite să răspundă unei escalade ruse“ în Ucraina. Totodată, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, preşedintele american a evocat „situaţia îngrijorătoare din estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi, aparent, cu susţinerea Moscovei, continuă să desfăşoare o campanie de sabotaj şi provocare orchestrată, vizând subminarea şi destabilizarea Ucrainei".
SUA şi NATO se gândesc la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor, anunţă GÂNDUL. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher a declarat că America şi restul Alianţei se angajează să apere România. România, „foarte îngrijorată“ de evoluţia situaţiei în Ucraina, cu care se învecinează, aşteaptă de la NATO o reorganizare a capacităţilor sale militare către Europa de Est, a declarat joi ministrul român de Externe Titus Corlăţean.
După anexarea Crimeei de către Rusia, „o încălcare evidentă a dreptului internaţional“, poziţia UE şi NATO „trebuie să fie foarte fermă pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei, n.red.) către Odessa (sudul Ucrainei) sau către Transnistria“, a insistat ministrul român.
Şi secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, la 9 aprilie 2014, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, căreia, afirmă COTIDIANUL, i-a solicitat mai multe trupe NATO în România. Aceasta la doar o săptămână după ce o cerere similară fusese formulată şi către ambasada SUA.
Unul din răspunsurile pe care Statele Unite vor să le dea crizei ucrainene în desfăşurare este relocarea de forţe militare în Europa de Est, a subliniat Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa. Generalul american este cel însărcinat de miniştrii de Externe ai Alianţei Nord-Atlantice să identifice contramăsurile pe care Washingtonul şi blocul militar în ansambul său le vor lua după anexarea Crimeii de către Rusia, explică ADEVĂRUL.
Circa 67.000 de militari americani sunt staţionaţi actualmente pe continentul european, în principal în Germania (40.000 de oameni), în Italia (11.000) şi în Marea Britanie (9.500). Aceştia erau în număr de 285.000 la finele lui 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. În Europa de Est, inclusiv în România, susţine EVENIMENTUL ZILEI, SUA au relocat deja, sau urmează să o facă, forţe militare, contingente, nave de război, bombardiere şi avioane de vânătoare, intensificând şi manevrele comune cu aliaţii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.