Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Boboteaza și ziua Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie și slujba Agheazmei Mari, pregătită numai cu prilejul acestei sărbători de peste an. Pentru ca toți credincioșii să aibă parte de aceasta, în ajun de Bobotează, în curțile bisericilor sunt scoase butoaie și alte recipiente, care vor fi umplute cu apa ce va deveni agheasmă după ce preotul va scufunda în ea crucea și mănunchiul de busuioc.
În dimineața zilei de 6 ianuarie, credincioșii dorohoieni au participat la slujba de Bobotează, oficiată în bisericile din Dorohoi. Dorohoienii au asistat astăzi într-un număr considerabil de mare la slujba oficiată în cinstea botezului Domnului Iisus Hristos. Termenii de Epifanie sau Teophnie, provin din limba greacă și înseamnă „arătare", „descoperire". Fiul Domnului a fost botezat în apa Iordanului, de către Ioan Botezatorul la vârsta de 30 de ani, iar credincioșii încheie sărbătoarea nașterii Domnului odată cu această zi.
Creștinii parohiilor din Dorohoi, au fost alături de preoții, care cu puterea Duhului Sfânt au sfințit Agheazma Mare. Apa sfințită poate fi luată pe nemâncate, în perioada 5 ianuarie-14 ianuarie, precum și la recomandarea duhovnicului în restul anului. Agheazma Mare este folosită în Ajunul Bobotezei la sfințirea casele credincioșilor și locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc și lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfințite, cum ar fi: binecuvantarea și sfințirea prapurilor, sfințirea crucii și a troițelor, a clopotului, a vaselor și veșmintelor liturgice, sfințirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir.
Pentru credincioşi este momentul purificării, curăţirii sufleteşti pentru anul care tocmai a început.
Agheazma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului; apa sfinţită alungă bolile şi spiritele malefice. Agheazma este apa „vie", leacul care revigorează trupul şi sufletul.
În Bucovina există obiceiul ca în curțile bisericilor să se sclupteze cruci de gheata pe care să le înalțe în fața bisericilor. Acestea simbolizează credința din sufletele oamenilor și face legătura între botezul Domnului și răstignirea Sa.
Vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea din timpul anului. Dacă este crivăţ, vor fi roade bogate; dacă vremea este mai blândă şi curge apa din streaşină, se face vinul bun. De asemenea, dacă e promoroacă pe pomi, va fi un an îmbelşugat. Când plouă de Bobotează, urmează o iarnă lungă, iar dacă va fi o zi mai călduroasă, urmează o vară frumoasă. (Cătălina Iuliana L.)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.