Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Librăria „Univers” din Dorohoi, s-a dovedit cu totul neîncăpătoare, sâmbătă, 20 aprilie 2013, cu prilejul lansării cărţii „Istoria aşezărilor omeneşti din ţinutul Dorohoi, judeţul Botoşani” (vol. I-IV), de Gheorghe Ch. Covatariu şi Alexandru B. Abdulbaki, apărută recent la Editura Kolos (Iaşi, 2012).
Scriitori dorohoieni, intelectuali, alături de elevi, apropiaţi ai autorilor, au umplut sala până la refuz, populând spaţiul destinat expoziţiilor de carte, care conţinea mai multe vitrine şi mese cu volume ale primului autor. „O confirmare probantă a calităţilor de cercetători pasionaţi şi obiectivi ai trecutului românesc, în toată complexitatea sa istorică, social-economică şi culturală, o constituie această nouă contribuţie notabilă oferită specialiştilor şi publicului larg (...). Intitulată „Istoria aşezărilor omeneşti din ţinutul Dorohoi”, lucrarea de faţă se impune ca o contribuţie de referinţă, în şirul cercetărilor anterioare care au abordat, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, acest domeniu destul de dificil. (...) Drept urmare, investigaţia s-a limitat la peste 120 de sate din această arie geografică, multe dintre ele având o vechime şi o continuitate indiscutabile. Autorii au depus o muncă stăruitoare, cu responsabilitate şi competenţă, pentru adunarea unui material bogat şi variat, dar şi a unei bibliografii impresionante, cu lucrări istorice, economice, lingvistice, arheologice, culturale şi religioase.”, remarcă prof. univ. dr. Ilie Dan, în prefaţa celor patru volume ale lucrării.
Prof. Gheorghe Ch. Covatariu a spus despre carte că reprezintă rezultatul unei munci de investigaţie ştiinţifică, care s-a desfăşurat în cea mai mare parte în bibliotecile universitare, iar unele informaţii provin din documente originale aflate la Arhivele statului. „Dintotdeauna mi-am dorit, ca în paralel cu activitatea de la catedră, să mă interesez şi să aflu cât mai multe amănunte despre satul meu şi despre satele din zonă. Am fost atras, ulterior, în realizarea „Dicţionarului toponimic al României”, tipărit în perioada 1991-1992, contribuţie pentru care am primit „Diploma Academiei Române”. Timp de 30 de ani am lucrat, m-am documentat şi am format manuscrisele pentru cele aproape 200 de aşezări din Ţinutul Dorohoiului. Colaborarea cu nepotul meu, Alexandru B. Abdulbaki, a fost excelentă, prin rigoarea ştiinţifică pe care a adus-o acesta cât şi prin informaţia de natură juridică, despre aceste aşezări. Aceste volume nu ar fi văzut lumina tiparului fără sprijinul celor doi sponsori – ing. Dorin Alexandrescu – primarul municipiului Dorohoi şi ing. Marinel Stredie – primarul comunei Cristineşti, cărora şi cu această ocazie ţin să le mulţumesc.”, ne-a spus Gheorghe Ch. Covatariu.
Vasile D. Coţofrei – prof., Silvia Holic – prof., Mariana Colescu – medic, Rodica Păun – avocat, Corneliu Drescanu – prof., au remarcat caracterul ştiinţific al lucrării, relevanţa informaţională prin care se detaşează de alte demersuri similare, utilitatea sub aspect educativ, cu multe elemente specifice monografiilor. „Într-o vreme în care sentimentul istoric de apartenenţă la un popor, la o zonă geografică, la o comunitate, se diluează tot mai mult, într-o perioadă în care „disciplina istorie” se îndepărtează de adevăratele finalităţi educaţionale, cele patru volume la care ne referim se înscriu ca o contribuţie deosebită din acest domeniu în cercetarea românească din Moldova, fiind, în acelaşi timp şi o provocare la continuitate, la atitudine civică, la cunoaşterea istoriei locale, întregul demers constituind un exemplu de profesionalism al adevăraţilor intelectuali dorohoieni.”, a evidenţiat prof. Corneliu Drescanu.
Autor: DorohoiNews.ro
24.04.2013 la 10:58
Toata stima pentru acesti ilustri oameni ce fac cinste micutului nostru orasel.Multa sanatate domnule profesor Covatariu!!! va ureaza o fosta eleva a d-voastra.
22.04.2013 la 00:26
Cand profesionalismul si talentul isi dau mana pe un solid fond cultural,atunci noi, cititorii, trebuie sa-i felicitam onest pe OAMENII ADEVARATI!Felicitari, Alexandru si dl.prof.!
21.04.2013 la 14:50
Felicitari!! Exasperati de toxina televizuală care ni se serveşte seară de seară , n-ar fi rau sa mai citim cate o carte . Felicitari pentru curajul si daruirea de a face un act de cultura in aceste vremuri confuze !!!!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.