Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Continuăm călătoria noastră prin Dorohoiul vechi pentru a face cunoştinţă cu vechile denumiri ale străzilor care străbat astăzi oraşul. Una din cele mai importante artere din localitate este strada George Enescu.
Din documentele cercetate, cea mai veche denumire a fost găsită într-un document din anul 1836, referitor la Comunitatea Evreilor din Dorohoi. Documentul atestă că strada George Enescu se numea Uliţa dinspre Buhai. Datorită modernizării drumului spre Mihăileni, în jurul anului 1879, Primăria locală a luat hotărârea ca această arteră, pe distanţa de la centru şi până la podul Buhaiului, să se numească Calea Mihăileni.
Câţiva ani mai târziu, Primăria a cumpărat de la cetăţeanul N.G. Nicolescu de pe Calea Mihăileni locul de Casă de Apă în scopul de a folosi izvoarele din grădina acestuia pentru alimentarea cu sacaua de apă a locuitorilor oraşului. Locul a fost amenajat şi modernizat cu cişmea şi robinet. Odată cu darea în folosinţă a cişmelei, locuitorii au denumit strada, neoficial, strada Cişmeaua.
Importanţa acestei străzi a crescut după anul 1880, când s-a dat în folosinţă calea ferată Dorohoi-Iaşi. În 1887 se construieşte clădirea gării, clădire existentă şi astăzi. Un an mai târziu s-a dat în folosinţă şi linia ferată Dorohoi-Botoşani. Datorită creşterii în importanţă a acestei artere de circulaţie, s-a hotărât ca din anul 1896 ea să se numească Calea Naţională.
În anul 1899, avocatul Gheorghe Gh. Burghele, care era şi primarul oraşului nostru şi care avea un cult deosebit pentru familia regală, a hotărât ca noul nume al acestei străzi să fie Carmen Sylva. Numele acestei regine nu a fost ales întâmplător. Carmen Sylva (1875-1938), născută în Marea Britanie, din familie regală, s-a căsătorit în 1892 cu principele Ferdinand al României. Regina a fost legată cu toată fiinţa ei de România, a iubit poporul român, a fost alături de soldaţi pe front ca soră medicală, a luptat pentru realizarea României Mari, a avut o vastă cultură şi a fost o scriitoare de talent.
Să reamintim un fapt pe care marea majoritate a dorohoienilor nu-l cunosc. Până în anul 1886, numerele caselor erau împrăştiate în tot oraşul.De exemplu: familia Olinescu locuia pe strada Călăraşilor la nr. 891, familia Ilasievici locuia pe strada Podul Buhai la nr. 609, iar familia Chipăruş locuia pe strada Călăinceni la nr. 1389. Vă închipuiţi ce greu era pentru poştaşi să se descurce în asemenea situaţie.
Revenim la denumirea străzii George Enescu. După instalarea comuniştilor la putere,în anul 1948, aceştia i-au dat străzii numele de Ilie Pintilie erou comunist inventat de ei. Şi-au revenit în anul 1952 şi au schimbat numele străzii cu un nume mai reprezentativ: strada Republicii. Aşa s-a numit până în 1989, dată după care a luat numele de astăzi George Enescu, a cărui familie a locuit în clădirea de lângă Casa de Apă, clădire existentă şi acum ca Muzeul George Enescu.
Pe această stradă au locuit numeroase familii care au jucat un rol important în dezvoltarea şi emanciparea oraşului Dorohoi, cunoscuţi pe plan naţional şi chiar internaţional. Să începem cu generalul Constantin Ilasievici, fost Ministru al Apărării Naţionale şi Mareşal al Palatului Regal, a cărui locuinţă există şi astăzi.Este una din cele mai frumoase din oraş, amplasată intr-un cadru natural unic, pe un tăpşan plin cu verdeaţă. Deşi clădirea a avut diferite întrebuinţări, ea şi-a păstrat frumuseţea şi prestanţa arhitectonică. Să mai specificăm aici că generalul C.Ilasievici, în anul 1938, a trimis primăriei Dorohoi suma de 500.000 lei pentru repararea drumurilor.
Mergând din centru spre gară pe strada George Enescu mai amintim din locuitorii acestei artere: medicul Bercu Danilof-un doctor de mare omenie, scriitorul Shlomo David-cel care a făcut celebru oraşul nostru prin valoroasele sale scrieri, medicul Brănişteanu Dumitru, profesorul universitar,fost ruibist de valoare Herghelegiu Constantin, jucătoarea de baschet Apostol Otilia, profesor universitar Albu Constantin, renumitul pictor Istrati Alexandru care a fost legatarul testamentar al operei marelui sculptor Constantin Brâncuşi, căruia i-a fost prieten apropiat, familia Frank care a avut 7 copii din care 6 au jucat fotbal la cele mai bune echipe dorohoiene, avocatul Dines Eugen, profesorul Rabinsohn Leivi, avocatul Bossie Constantin care a fost secretarul primăriei locale, profesoara de desen Musteaţă Antoaneta, avocatul Calcântraur Vasile care a fost şi primar al Dorohoiului în 3 legislaturi şi căruia îi datorăm începuturile modernizării oraşului nostru.
Pe această stradă s-au aflat spitalul israelit, două terenuri de sport- unul de baschet,pe locul actualului complex meşteşugăresc numit terenul “Ilie Pintilie”, teren pe care echipa masculină de baschet a Dorohoiului a jucat în 1961 memorabilul meci cu naţionala Mongoliei; mai există şi clădirea actualei Case Municipale de Cultură,construită în 1925 şi în care au învăţat în diferite perioade elevii Şcolii primare nr. 5, ai Şcolii Pedagogice de fete, ai Seminarului Ortodox “Pimen Mitropolitul” sau ai Şcolii Comerciale. În faţa Casei de Cultură a existat un mic stadion pe care se desfăşurau manifestaţii cu ocazia diferitelor evenimente. Alături de stadion, în clădirea care există şi astăzi, a funcţionat mulţi ani Grădiniţa nr. 1 de copii.
Dar cel mai important reper de pe această stradă este Muzeul George Enescu în memoria marelui muzician,dirijor, compozitor, violonist, originar de pe aceste meleaguri care a petrecut o parte din viaţă în această casă muzeu. Mai trist este faptul că locuitorii oraşului şi, în special intelectualii săi, nu prea calcă pragul acestui prestigios lăcaş care ar trebui să constituie mândria noastră.
Strada George Enescu, asfaltată modern şi îngrijită, şi-a păstrat întrucâtva aspectul de-a lungul anilor. Fiecare porţiune de stradă, fiecare clădire are o istorie proprie, înscrisă în paginile de referinţă ale oraşului. Vă mai amintiţi de „Crâşma lui Şulim” care era situată pe colţ,la intersecţia străzii George Enescu şi strada Dobrogeanu Gherea, un loc foarte căutat la vremea ei, constituind un punct de întâlnire pentru dorohoieni. Podeaua de ciment care este încă astăzi pe respectivul loc ne priveşte cu nostalgie şi multe aduceri-aminte. Dar restaurantul „Carpaţi” şi-l mai aminteşte cineva? Din ambianţa lui atrăgătoare, cu nunţile şi cumetriile organizate aici a rămas doar un loc viran, uitat de timp... prof. Ilarion Mandachi
18.10.2014 la 08:06
Buna ziua! As dori sa stiu unde a locuit familia Afalter Gheorghe si Aglaia care era cismar a avut 7 fete si un baiat eu sunt fiica uneia din fete. Mi-as dori sa stiu ca sa pot vizita locul nasterii mamei mele, eu m-am nascut in Bucuresti. Multumesc!
31.05.2013 la 15:53
va multumesc pentru amintirile care le readuceti in viata mea. nu omit nicio zi fara sa citesc ceea ce scrieti tineti aprinsa flacara istoriei acestei urbii va multumesc din nou
30.05.2013 la 20:39
Domnule CITITOR ce-ar fi sa va mutati dv. de pe lumea asta? Usor de spus nu?
30.05.2013 la 15:03
Adevarul este ca zona ;garii; a fost uitata de autoritati.Nici o inbunatatire de f. multi ani.In schimb pavelam chiar si ce nu trebuie, important este sa fie in zona plevnei.Urat din partea Primarului ca se ocupa numai de cartierul lui.Noi la ce l-am mai votat?
30.05.2013 la 14:42
Strădania autorului care informează cititorii nu poate fi umbrita de doleanțele dumneavoastră. Mergeți în audienta la primărie sau mutați-vă de pe aceasta strada.
30.05.2013 la 10:10
OK...e frumoasa strada asta...dar stiati dvs. ca o mare parte din ea nu are nici macar la timpul acesta conectat apa? Nu mai vorbim de canalizare....in ciuda faptului ca numerosi cetateni au facut memorii la Primarie si au discutat acest lucru cu diferiti primari de-alungul timpului. Ne place nostalgia...dar ar trebui si modernizata strada cu aceste utilitati, nu?
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.