Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Înălţarea Domnului 2013, are loc pe 13 iunie la 40 de zile de la Învierea Domnului, când are loc şi pomenirea eroilor neamului românesc.
La 40 de zile după Paşti, mai exact în joia celei de-a şasea săptămâni după Sărbătoarea Naştererii Domnului, se sărbătoreşte Înălţarea, în denumirea populară Ispasul.
În cea mai veche menţiune despre această sărbătoare (Eusebiu al Cezareei – Despre sărbătoarea Paştilor) se arată că Înălţarea era sărbătorită pe atunci, în Orient, în ziua a 50-a după Paşti, o dată cu Rusaliile, şi nu în ziua a 40-a. Astfel, sărbătoarea Înălţării încheie perioada pascală a Cincizecimii.
Se zice că Ispas ar fi un personaj mitic care a participat la înălţarea lui Isus şi a sufletelor morţilor la cer.
În această zi, femeile care au avut în acel an un decedat în familie, împart azime calde şi băutură de pomană, existând credinţa cum că de Ispas se înalţă sufletele morţilor la cer şi au nevoie de merinde pentru drum.
De asemenea, această zi este una de odihnă. Există superstiţia că orice se seamănă în această zi, nu va rodi. Un alt obicei este acela de a nu da cu împrumutul din casă.
În ziua de Înălţare, se foloseşte salutul „Cristos s-a înălţat!” – „Adevărat că s-a înălţat!”.
TRADIŢII ŞI OBICEIURI
În noaptea şi ziua de Ispas se efectuează numeroase obiceiuri şi practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor plantelor apotropaice de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, sunatul din buciume să nu se prindă farmecele şi să alunge relele, încingerea peste mijloc (brâu) a fetelor şi femeilor cu leuştean, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece, scrie traditieialomita.ro.
Ziua de Ispas este hotar pentru diferitele activităţi economice: se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcă boii şi juncanii la păşunile montane, se însemnează mieii prin crestarea urechilor (cu unele variante locale, sărbătoarea este cunoscută pretutindeni în România).
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.