Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Numele Burghele a aparţinut unei familii numeroase şi înstărite cu largi vederi democratice. Acestei familii îi aparţine şi Teodor Burghele – una din cele 93 de personalităţi dorohoiene, care în anul 1856, a semnat actul Unirii, un gest îndrăzneţ pentru acea vreme, mulţi dintre semnatari suferind ulterior în urma măsurilor represive intreprinse de autorităţi. Semnalăm şi prezenţa lui Iordache Burghele, primar al oraşului Dorohoi în 1872-1873.
Gheorghe Gh. Burghele începe cursurile primare în 1855 la Şcoala Primară Publică nr. 1 de băieţi din Dorohoi, pe care o absolvă cu succes. În anul 1871 primeşte o bursă din partea Primăriei Dorohoi pentru continuarea studiilor liceale; aceeaşi bursă o primeşte şi în anul 1875 pentru continuarea studiilor la facultatea de Drept a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi, pe care o absolvă în 1880. După absolvire, se reîntoarce la Dorohoi, conform obligaţiilor asumate la obţinerea bursei şi este numit profesor de latină la gimnaziul de băieţi “Gr.Ghica VV” din oraş nu de mult înfiinţat. Va profesa până în 1883, când devine avocat la Tribunalul din Dorohoi, apoi primar al oraşului.
În anul 1888 este ales deputat de Dorohoi în Parlamentul României, calitate ce va fi repetată şi în anii 1891 şi 1901. De asemeni, timp de patru ani va fi senator de Dorohoi începând cu anul 1916. În anul când a fost ales pentru prima oară deputat de Dorohoi, într-una din sesiunile parlamentului a interpelat Ministerul Lucrărilor Publice, reperezentat de Al. Marghiloman, asupra cauzelor pentru care guvernul nu ia măsurile necesare construirii liniei ferate Dorohoi-Noua Suliţă, aceeaşi cauză susţinând-o şi în anul următor când a fost sprijinit de Mihail Kogălniceanu, Th. Kalimaki şi A.D. Holban.
În anul 1891, într-o şedinţă a Comitetului Primăriei Urbei Dorohoi, propune ca “toate şcolile din oraşul Dorohoi să primească un nume”, propunere materializată în următorii ani.
În anul 1892, împreună cu preotul Dumitru Furtună, propune în parlament înfiinţarea unui Seminar Teologic ortodox la Dorohoi, iar în 1893, la insistenţele sale şi cu susţinerea generalului Manu, gimnaziul de băieţi “Gr. Ghica VV” s-a instalat în noul său local, “un superb palat” în acele vremuri.
Între 1896-1899 a fost primar la Dorohoi, aducându-şi o mare contribuţie la modernizarea oraşului, la construirea liniei ferate Dorohoi-Leorda şi Dorohoi-Iaşi, care au permis legarea acestui judeţ de marile centre economice şi culturale din ţară şi accesul spre civilizaţie.
În 1899 a luat iniţiativa înfiinţării la Dorohoi a filialei Societăţii Ateneului Român, cu două secţii-culturală şi artistică, în care a atras pe toţi intelectualii oraşului, precum şi mari personalităţi din ţară care au venit şi conferenţiat în cadrul Ateneului dorohoian.
În anul 1901, la iniţiativa aceluiaşi Gh. Gh. Burghele, ia fiinţă “Societatea Populară de muzică, gimnastică şi sport “Vasile Alecsandri”, prima de acest fel din nordul Moldovei. Gh. Gh. Burghele călătorise în ţările occidentale şi a dorit să pună în practică la Dorohoi ceea ce văzuse acolo, reuşind în bună parte să-şi materializeze ideile.
Gh. Gh. Burghele a fost şi un mare filantrop. A dăruit din averea sa societăţilor de binefacere; a donat cărţi pentru şcoli şi biblioteci etc. Este iniţiatorul ridicării bustului lui Mihail Kogălniceanu, operă sculpturală ce străjuieşte şi astăzi la intersecţia din faţa Muzeului de Ştiinţele Naturii. A contribuit financiar la editarea unor ziare şi reviste.
Între 1914-1915 a fost din nou primar al Dorohoiului, calitate în care a luptat cu trup şi suflet pentru progresul oraşului. S-a zbătut alături de comitetul care a insistat pentru transformarea gimnaziului de băieţi “Gr. Ghica VV” din Dorohoi în liceu, fapt realizat în 1923. A contribuit şi la înfiinţarea Liceului de fete “Regina Maria” din oraş. Nu s-a oprit aici. Împreună cu alţi dorohoieni s-a adresat Guvernului României pentru înfiinţarea unei şcoli pedagogice de fete la Dorohoi, şcoală ce şi-a deschis într-adevăr cursurile în 1925.
Cele redate mai sus sunt doar câteva din multiplele activităţi desfăşurate în beneficiul oraşului şi oamenilor săi, dar sunt suficiente pentru a concluziona că avocatul Gh. Gh. Burghele este una din personalităţile dorohoiene ce merită a fi scris cu litere de aur în cartea de istorie a oraşului Dorohoi. Opera sa cuprinde numeroase conferinţe, cuvântări, interpelări în Parlamentul ţării etc. ce ar putea fi adunate şi tipărite într-un volum omagial.A dispus ca după moartea sa, toată biblioteca ce o avea să fie donată Judecătoriei Dorohoi şi Seminarului Teologic.
Ziua de 20 iunie 1929 a îndoliat întreg oraşul Dorohoi. În acea funestă zi a încetat să mai bată inima unui mare dorohoian-Gheorghe Gh. Burghele, un om pentru care astăzi, la comemorarea a 84 de ani de la decesul său, drept recunoştinţă pentru tot ceea ce a făcut în beneficiul oraşului nostru, ar trebui să păstrăm măcar câteva clipe de reculegere.
Revista “Licăriri” nr. 4 din 1932 încheie medalionul dedicat acestui mare OM, Gheorghe Gh. Burghele, cu o afirmaţie plină de adevăr: ”Să nu uităm că lui îi datorăm în mare parte Dorohoiul de astăzi”.
Gheorghe Gh. Burghele se trăgea dintr-o familie înstărită,dar avea o inimă şi mai mare decât averea sa.Însă, cum i-au răsplătit dorohoienii ceea ce a relizat el pentru oraş? Cu mai mult timp în urmă, dar după 1989, când a intrat în vigoare legea prin care se hotăra ca mormintele vechi, neîngrijite să fie vândute pentru îmbunătăţirea bugetului local, unul din primele locuri de veci distrus, de la cimitirul Eternitatea din Dorohoi, a fost al lui Gheorghe Gh. Burghele – un mormânt pe care conducerea oraşului ar fi trebuit să-l considere un loc sfânt, de neatins. Pentru a completa această nedreptate, moştenitorii săi în loc să remedieze situaţia, au lăsat placa funerară a marelui om care a fost Gheorghe Gh. Burghele într-un loc unde nu-l poate vedea nimeni. Suntem siguri că Primăria locală va repara această nedreptate făcută celui care este considerat adevăratul reformator al oraşului nostru. prof. Dorina Mandachi
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.