Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Marcel Olinescu s-a născut în Dorohoi la 4 /17 septembrie 1896, într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Teofil Olinescu, bucovinean din Adâncata, era profesor de limba germană. Mama sa, Terezia Olinescu, născută Kernbach, provenea dintr-o familie de medici germani.
Marcel Olinescu a urmat cursurile primare şi gimnaziale la Dorohoi (1903-1907) şi respectiv Pomârla (1907-1911), apoi liceul şi bacalaureatul la Botoşani, între 1911-1915. După absolvirea liceului, îl aflăm student la Academia de Arte Frumoase din Iaşi, secţia sculptură (1919-1921), avându-l ca profesor pe I.Mateescu – fratele vitreg al poetului George Topîrceanu.
În anul 1921 prezintă lucrări la Salonul de arte frumoase din Iaşi, iar Academia Română îi dă premiul “Le Comte de Nouy” pentru cea mai frumoasă lucrare prezentată la salon. Tot în 1921, Marcel Olinescu participă la o grevă studenţească şi, ca să nu fie arestat, se mută la Bucureşti în vederea continuării studiilor. Aici, la Academia de Arte, a fost student în clasa renumitului profesor Dimitrie Paciurea (1922-1923).
Prima expoziţie personală a avut-o la Bucureşti în 1925 la Ateneul Român, cu puţin timp înainte de a-şi termina studiile. După absolvire, este numit profesor de desen la Liceul “Avram Iancu” din Brad, unde va funcţiona până în 1926. În această perioadă a devenit membru al Academiei Libere de pictură, sculptură şi desen.
În 1925 deschide o nouă expoziţie la Bucureşti, la Ateneul Român, expoziţie foarte apreciată de criticii vremii. Un an mai târziu, îl aflăm profesor la Liceul “A.T.Laurian” din Botoşani, iar în 1927 reuşeşte să dschidă o expoziţie personală în Botoşani. În acelaşi an, 1927, se transferă la Şcoala Comercială de băieţi din Arad. Şi în acest oraş va deschide expoziţii personale în 1928,1930 şi 1935. De asemeni, a fost invitat să expună la Salonul Oficial din Bucureşti, obţinând în 1928 şi în 1931 Premiul Salonului. La Arad este redactor al ziarului „Ştirea” între anii 1933-1937.
Tot la Arad şi-a început şi activitatea de ziarist. Împreună cu profesorul Constantinescu (tatăl scriitorului Paul Everac), a înfiinţat societatea culturală „Ateneul Român”, editând şi o revistă intitulată „Hotarul”, în care, timp de 10 ani, îşi va publica poeziile sale. A publicat şi la revista „Hyperion” din Cluj.
La Arad, Marcel Olinescu a realizat şi lucrări de sculptură, executând un bust al lui Crişan, ce a fost amplasat în curtea casei memoriale a martirului răscoalei moţilor. Pe lângă sculptură, în acelaşi oraş, s-a ocupat şi de gravură, declarând în presă că „prin gravura mea fac o propagandă pentru dreptate şi libertate,... gravura a devenit posibilitatea comunicării unor idei mai grăitoare decât paginile scrise”.
În anul 1937 devine profesor de desen la Bucureşti, la Şcoala Normală. Doi ani mai târziu este membru fondator al Grupului Grafic Bucureşti. Marcel Olinescu a lucrat şi gravură în lemn. A iubit folclorul şi în 1944 a editat volumul Mitologie românească, carte ilustrată cu desene şi xilogravuri. În aceeaşi direcţie a studiului folclorului nostru a editat şi Balade populare.
În afara expoziţiilor amintite anterior, Marcel Olinescu a fost invitat de nenumărate ori peste hotare pentru a expune din lucrările sale la Moscova, Riga, Helsinki, Atena, Berlin, Alexandria, Geneva, Viena etc.
În anul 1962 a donat 180 de gravuri Academiei Române. A ilustrat numeroase albume şi cărţi. În 1977 a fost laureat al Festivalului „Voroneţiana” ca o recunoaştere a întregii sale activităţi. A donat galeriei Minerva linogravuri dedicate marilor personalităţi istorice şi culturale româneşti şi universale.
La Dorohoi se găsesc 75 dintre lucrările sale, care,însă, nu pot fi vizionate. Dintre ele una singură este grafică în cărbune, intitulată Iarnă. Impresionează prin delicateţea lor, prin paleta coloristică deosebită ca şi prin maniera proprie de execuţie. Marcel Olinescu a imortalizat pe pânză portete ca Pictorul Ion Andreescu, Poetul Bacovia, Pictorul Palady, Poetul revoluţionar Heliade Rădulescu, Ştefan Luchian, Lucian Blaga peisaje ca Flori de cais, Cu barca pe râu, Codrul toamna, Peisaj cu piramidă sau aspecte din viaţa înconjurătoare: Cap de fetţă, Maternitate, Bucătărie, Împletind cosiţele etc.
A încetat din viaţă la Bucureşti, la 15 februarie 1992. Marcel Olinescu a rămas toată viaţa legat sufleteşte de oraşul în care s-a născut. A vizitat deseori locurile natale cu care prilej a expus din lucrările sale în sălile special amenajate la Casa de Cultură Dorohoi. Foarte multe din lucrări le-a donat oraşului şi astăzi ele constituie un tezaur de artă de valoare inestimabilă.Sunt adevărate bijuterii artistice ce imortalizeaza numele pictorului Marcel Olinescu şi-l înscrie,cu litere în culorile pastelate ce i-au plăcut atât de mult, în galeria personalităţilor dorohoiene. Aşteptăm ca aceste opere de artă să fie expuse spre vizionare. Ar fi un adevărat punct de atracţie pentru amatorii de frumos şi artă adevărată. prof. Dorina Mandachi
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.