Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Municipiul Dorohoi surprinde din nou prin dezvăluirea unui nume de rezonanţă în lumea muzicii – cel al sopranei Cegolea Gabriela, născută în Dorohoi la 15 decembrie 1948.
Tatăl ei, Ioan Cegolea, născut la 16 aprilie 1912 în localitatea Cotingenii Mari – Soroca, s-a stabilit în Dorohoi pe strada Grigore Ghica nr. 43, în una din anexele Liceului „Gr.Ghica VV” în anul 1945, unde a ocupat postul de intendent. În anul 1947 s-a căsătorit cu Elvira Furtună - casnică. Ioan Cegolea a fost intendentul liceului de băieţi până în anul 1954. Fiica lor, Gabriela, a urmat cursurile primare şi gimnaziale la Botoşani. Între 1962-1963 a urmat Şcoala de muzică din aceeaşi localiatate. În 1963 s-a înscris la renumitul liceu botoşănean „Laurian”, absolvndu-l în 1966 cu 11 clase.
Înzestrată cu un deosebit talent muzical, s-a înscris la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, continuat la Conservatorul „C.Porumbescu” din Bucureşti. A fost eleva renumitei soliste de aur a Operei Române, mezosoprana Venera Aurora Rogozea. Gabriela Cegolea nu se opreşte aici. Continuă studiile muzicale la Conservatorul „Bernadetto Marcelo” din Veneţia (Italia). La 25 iunie1971 renunţă la cetăţenia română.
Gabriela Cegolea a avut şi o soră – Ana Cegolea, căsătorită cu Bogza Liviu Costel la 6 aprilie 1984 în sectorul 2 Bucureşti. După terminarea Conservatorului din Veneţia, tânăra soprană continuă studiile la Stockholm afirmându-se pe scena operei din acestă localitate. Apoi, revine în Italia pentru aprofundarea studiilor, de astă dată la Şcoala de Operă, renumita „La Scala” din Milano.
Cu o voce lirică de excepţie, a devenit în scurt timp o soprană de renume mondial. A câştigat numeroase concursuri de canto. A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii interpretând roluri antologice din operele lui Mozart, Verdi, Ciprian Porumbescu, Bizet, Rossini, Puccini etc. A cântat la Bucureşti, Viena, San Francisco, Milano, Adelaide, Veneţia, Stockholm, încântând mereu publicul prin excepţionala ei voce. Este considerată una din cele mai bune interprete române din toate timpurile.
La 16 septembrie 1991 redevine cetăţean român. După ce a obţinut cetăţenia română, prima ei grijă a fost să vină la Dorohoi pentru a-şi vedea rudele şi casa părintească. A nărturisit, ceea ce puţini ştiau, că este nepoata marelui preot cărturar şi folclorist Dumitru Furtună. Interviul acordat lui Iosif Sava publicat în „Vocea României”, numărul de miercuri 14 decembrie 1994, începe cu o succintă prezentare a palmaresului marii artiste:” Apariţii pe scena Scalei, 35 de roluri abordate în marile teatre ale lumii (din Suedia în Brayilia, din SUA în Spania). Un serial de discuri, volume despre arta cântului definesc personalitatea uneia din cântăreţele care au contribuit la impunerea artei româneşti peste hotare: Gabriela Cegolea. Începând studiile muzicale în România, le-a continuat în Italia la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia şi mai târziu la şcolile de operă din Stokholm şi Milano.
Invitată la Cluj-Napoca la Festivalul muzical dedicat aniversării a 75 de ani de existenţă a Academiei de Muzică, după susţinerea recitalului a plecat spre locurile natale pe care le numeşte „pământ roditor” unde s-au născut atâţia oameni de ştiinţă, de artă, cântăreţi. În acelaşi interviu şi-a exprimat dorinţa de a întreprinde acţiuni în ajutorul oraşului natal care să-l scoată din conul de umbră în care se află datorită, mai ales, lipsei unei săli de spectacole corespunzătoare. „Cu dragă inimă aş veni”. Ce păcat că Dorohoiul nu poate oferi condiţii pentru a asculta vocea unei asemenea cântăreţe care a ridicat în picioare spectatorii marilor săli de concerte ale lumii !
În ziua de 18 iulie 2007, la Veneţia, sub egida Institutului Român de Cercetare Umanistică de la Veneţia şi a fundaţiei „Vox Mentis” (înfiinţată de Gabriela Cegolea), soprana română a susţinut un recital în cadrul unui spectacol de operă şi balet cu orchestra lirică din Veneţia. Spectacolul a fost organizat pentru a sărbători intrarea României în Comunitatea Europeană.
A reuşit să-şi găsească timp pentru a scrie o carte de excepţie Vox Mentis în care dă sfaturi preţioase tinerilor interpreţi, descrie şi indică o serie de principii esenţiale ale canto-ului. A mai scris Mecanica artei cântecului precum şi Ghid practic pentru cântat şi vorbit.
Artista lirică Gabriela Cegolea s-a implicat şi în viaţa socială. În 1995 devine preşedinta fundaţiei „Vox Mentis Foundation” cu ajutorul căreia vrea să formeze o nouă generaţie de interpreţi de muzică cultă. Este preşedinta şi acţionarul majoritar al companiei Telestar Diffusion SRL din Cernica – Ilfov. Doreşte să înfiinţeze un post de televiziune pentru muzica lirică.
Alături de marele compozitor George Enescu, compozitorul Liviu Dandara şi pianista Silvia Căpăţână, soprana Gabriela Cegolea ridică pe o treaptă superioară a valorii numele oraşului Dorohoi. prof. Dorina Mandachi
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.