Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Corneliu Filip, autorul cărţii „Secvenţe botoşănene”, apărută în anul 1982, scria: „(…) Într-una din numeroasele vizite la Dorohoi, așteptându-l pe Ilie Bordeianu, primarul orașului, să se întoarcă din obișnuitul raid pe șantierele care au împânzit orașul în ultimii ani, am găsit în biroul său, pe un raft, un album îngrijit legat, amintindu-mi de cele de familie. Era plin de fotografii, rânduite cu grijă, cronologic. Într-adevăr, era un fel de album al marii familii a locuitorilor Dorohoiului.
Cunoscusem orașul încă din copilărie. Îl văzusem des, așa că imaginile îmi erau relativ cunoscute. Acum când, fără exagerări, șantierele sunt o prezență în fiecare zonă a urbei, transformând-o, imaginile începuturilor, realizările primilor ani trezesc zâmbete, dar și nostalgii. Ce se putea spune atunci despre Dorohoi? Că era un târg tihnit, prea tihnit, cu șiruri de case-dughene înghesuite pe străzile principale, încercând să ia ochii trecătorilor cu vitrine care, oricât de pline și aranjate puteau fi, erau triste și vetuste. Un loc în care se consumau biografii umile, tăcute, unde cei plecați reveneau rar, aduși de amintirea rudelor ori de necesitatea scoaterii vreunor acte.
Pentru Dorohoi apa a fost o continuă obsesie. Jijia cea leneșă și firavă, care îi trece pe la una din vechile porți, nu putea să-i dea debitul necesar dezvoltării. În calea amplasării oricărei industrii se ridica implacabilă tot problema apei. Anul 1959 a marcat, pentru dorohoieni, realizarea visului. Apele viguroase ale Siretului ajungeau printr-o conductă și până la el. Sacaua cu cai amărâți și plictisiți, prilej de necontenite glume la adresa locuitorilor săi, devenea o amintire.
Pe una din file, într-o fotografiem disting un bloculeț. A intrat și el în filele istoriei orașului, ca fiind primul, vestitorul ansamblurilor ce au urmat. Acestea se vor numi: Olinescu, Doja, Plevna, Victoriei. El, cel dintâi, n-are nume! (…)”. M-am folosit de această introducere pentru a facilita cititorilor Dorohoi News o trecere de la Trecut la Prezent. Autorul acestei cărţi relatează despre un album foto care conţinea imagini, imagini pe care, eu, împreună cu prof. Ilarion Mandachi şi Roşca Velea Alexandru încercăm să le redescoperim în cadrul campaniei de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie -“Dorohoiul de altădată”. Imaginile “recuperate” şi prezentate până în prezent, dar şi cele ce vor urma, pot fi cunoscute de dorohoieni datorită unor colecţionari de amintiri. Suntem permanent îndrumaţi, de locuitori ai oraşului, de prieteni, de vecini, de cunoştinţe, să continuăm… să căutăm… să încercăm “acolo”… să întrebăm “dincolo”… poate are “ăla”…
Realitatea este ca, deşi am solicitat public, prin intermediul ziarului online Dorohoi News, acelor cititori, care deţin fotografii, cărţi poştale, vederi, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice, nu s-a primit nimic în această privinţă. Interesul pentru amintiri fotografice, locuri din trecutul oraşului şi imagini vechi nu l-a lăsat indiferent pe pr. Marius Onofrei (parohul de la Strahova - com. Şendriceni), cu care am început o colaborare în acest sens. (Marius P.)
Autor: DorohoiNews.ro
03.02.2014 la 20:32
Acum il plangeti pe Ceausescu dar trebuie sa va aduceti aminte ca in magazine nu se gasea nimic si majoritatea care lucrau in fabrici ca sa se descurce furau si faceau schimb cu vecinii ca sa se poata trai...asa ca nu era bine ...acum cine munceste are...imediat o sa aud UNDE? suntem europeni si putem sa lucram in majoritatea tarilor asa ca PUNETI MANA LA LUCRU SI NU VA MAI PLANGETI.
03.02.2014 la 10:51
Tot mai bine era si o duceam cu totii pe timpul lui ceausescu, dumnezeu sal ierte, a facut multe lucruri bune pt tara asta.
03.02.2014 la 08:45
in acest bloc locuiesc de 47 de ani!Fantana arteziana era atractia copiilor.vremuri frumoase!
02.02.2014 la 17:23
Se poate observa in aceste fotografii ( dinainte de 1990) foarte putini oameni...De ce..? Erau la SERVICI..Acu nu ai loc de intors nici de "afaceristi" nici de masini..!!
02.02.2014 la 14:28
imi amintesc cu placere de perioada dorohoiana am crescut cu apa dele TREI FANTANI acest oras a fost o binecuvantare pt cei ce i-au respirat aerul pacat ca vechea traditie se duce pe apele jijei si siretului e bine sa se tina faclia trecutului pt generatiile viitoare daca ar fi sa incep o noua viata a-si alege tot DOROHOIUL
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.