Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Azi, pe 4 mai, comemoram 59 de ani de când compozitorul, violonistul, pianistul, dirijorul şi pedagogul, George Enescu a încetat din viaţă, după o lungă suferinţă, într-o modestă cameră din Hotelul Athala din Paris. George Enescu s-a născut la 19 August 1881 în satul Liveni (lângă Dorohoi) fiind al 12-lea copil al familiei Enescu.
Primele iniţieri muzicale le-a primit de la părinţii săi şi de la vestitul lăutar, Niculae Chioru. Înzestrat cu un veritabil talent, a reuşit ca la vârsta de numai 7 ani să se înscrie la Conservatorul din Viena unde între anii 1888 şi 1893 a studiat cu Joseph Hellmesberger - vioara şi cu Robert Fuchs - compoziţia. La 20 martie 1894, Enescu susţine primul concert, ca violonist, la Ateneul Român din Bucureşti, acompaniat la pian de profesorul J. Hellmesberger -Jr.
La numai 15 ani, în 11 iunie 1897, susţine primul recital de autor, în cadrul unui concert cameral, la Petite Salle Pleyel din Paris unde au fost prezentate, în exclusivitate, lucrările sale care cucereau auditoriul încă de la primele măsuri printr-un bogat şi rafinat spectru sonor. Creaţia lui Geroge Enescu acoperă un spectru larg de genuri din care mai menţionăm: lucrări pentru pian, pentru violoncel şi pian, precum şi pentru vioară şi pian, lieduri. În septembrie 1946, George Enescu părăseşte definitiv România şi se stabileşte la Paris.
Muzeul „George Enescu" din Dorohoi, amenajat în casa cumpărată în anul 1910 de Costache Enescu, tatăl compozitorului, inaugurat în anul 1957 şi reorganizat recent, expune obiecte şi documente de mare valoare legate de viaţa şi activitatea marelui muzician. Fotografii originale din anii copilăriei petrecute la Liveni şi Cracalia, fotografii ale părinţilor - Costache şi Maria Enescu, scrisori originale, obiecte personale - pianul, mai multe viori şi bagheta, ochelarii, un costum de concert, programe de concert - sunt câteva dintre piesele de rezistenţă ale muzeului.
Începând cu anul 2005, aici funcţionează un salon muzical, locul unde periodic au loc concerte, recitaluri, amintind de vremurile în care însuşi Enescu exersa, compunea şi cânta în casa din strada ce astăzi îi poartă numele.
05.05.2014 la 14:22
mandria acestui oras este reflectata in imagine acestui titan al muzicii nu ise da pretuirea care i se cuvine acestui geniu
04.05.2014 la 19:45
Eu, când iubesc ceva, se gravează aici... pentru totdeauna. Vreau să spun pentru toată viaţa, aici... În inimă. - Spunea Enescu. Dacă nu aminteați, se uita, trecea pur și simplu.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.