Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un popor care îl are pe Eminescu, nu poate fi sărac. „Eminescu ne-a făcut bogați prin naștere, bogați prin faptul că-i aparținem, bogați prin faptul că ne aparține.” – spunea Nicolae Dabija.
Sfârșitul de săptămână 13-15 iunie 2014, a făcut ca botoșăneniisă fie mândrii din nou, că în aceste locuri poetul nostru Mihai Eminescu, s-a născut și a copilărit. Au trecut 125 de ani, de când poetul nostru a trecut în neființă și acest moment a fost marcat și la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, printr-o serie de activități culturale. Sâmbătă a avut loc în incinta Bibliotecii Naționale de Poezie – amfiteatrul Laurențiu Ulici – prima ediție a seminarului cu tema Eminescu și noi, bucurându-se de un real succes. Duminică, 15 iunie 2014, a debutat cu slujba de pomenire la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil - Ipotești, după care a urmat depunerea de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu din incinta Memorialului Ipotești. Coroanele au fost din partea domnului prefect Constantin Macaleți, din partea Școlii Gimnaziale din Ipotești reprezentată prin domnul director Nicolae Maluș și din partea Memorialului Ipotești, fiind reprezentat de domnul manager Jîjîie Miluță. Printre invitații de seamă care au participat la Zilele Eminescu s-au numărat si senatorul Viorel Grigoraș, viceprimarul Eugen Țurcanu, directorul Centrului de Creație –Aurel Melniciuc, directorul Direcției pentru Cultură – Dănuț Huțu, profesori, studenți și elevi. În cadrul Zilelor Eminescu, eveniment cu tradiție la Ipotești, au avut loc mai multea ctivități și aici putem menționa expoziția colecționarului Coriolan Chiricheș – Eminescu în numismatică, prezentări de carte și revistă ale scriitorilor si poeților care au fost în directăc olaborare cu scriitorul Gelu Dorian.
Printre premiile acordate amintim Premiul Unicat – Eminescu – 125 – profesorului Ioan Pop „Sunt onorat pentru că acest premiu, mi se acordă pentru poezie, pentru Eminescu […] la 125 de ani, nu putem fi decât elegiari și când spunem melancolie, spunem tristețe dar și seninătate.”
Un alt premiu important, l-a obținut prof. univ. dr. Gisele Vanhese (Italia) – fiind premiată pentru Traducerea și Promovarea operei eminesciene în străinătate - 2014, care a reușit „sa surprindă intertextul eminescian, să-l compare pe Eminescu cu alți poeți și scriitori din lume.”
Memorialul Ipotești, a mai pus un lucru de valoare în arhivele sale și anume un film realizat de Ion Eminescu Iacobescu - ultimul descendent al familiei Eminovici. Acest moment, a fost prezentat de profesorul Vania Atudorei, microbiolog roman, specialist de top, directorul Companiei Sterigen din Canada.
Activitățile din amfiteatrul Laurențiu Ulici , s-au încheiat cu un recital extraordinar al violoncelistului Adrian Naidin, moment care i-a încântat pe iubitorii de muzică clasică. De asemenea, s-a putut admira în sala Horia Bernea - expoziția de pictură a maestrului Teodor Valenciuc.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.