Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Mergând pe firul anilor în cercetarea trecutului oraşului Dorohoi. am ajuns la Congresul de la Paris început la 13/ 25 martie 1856,care a pus capăt războiului Crimeii. La acest congres s-a hotărât pentru Principatele Române convocarea adunării (divanuri) ad-hoc, iar în 1857 să aibă loc alegeri care să pregătească Unirea Principatelor.
Doar 100 de cetăţeni au avut drept de vot în judeţul Dorohoi: 51 dintre marii proprietari, 23 dintre proprietarii mici, 12 săteni (câte 2 de fiecare plasă) şi 14 proprietari de case şi negustori.
Din ţinutul Dorohoi au fost aleşi vornicul MIHAIL KOGĂLNICEANU şi AGA IANCU DOCAN din partea marilor proprietari, pitarul GHEORGHE MASIAN ca deputat al proprietarilor mici, DUMITRU SAVIN – deputat al sătenilor şi doctorul postelnic COSTACHI VÂRNAV – deputat de oraş. Dintre aceşti primi 5 deputaţi de Dorohoi, MIHAIL KOGĂLNICEANU avea să ajungă prim ministru al României în perioada 1863-1865, iar în anii 1876, 1877 şi 1878 – ministru de externe al ţării noastre, legându-şi viaţa de obţinerea independenţei de stat a României.
Doctorul COSTACHI VÂRNAV (1806-1877), a fost deputat şi senator.El s-a născut la Hilişeu-Dorohoi, a absolvit medicina la Lemberg, apoi la Budapesta şi a susţinut doctoratul la Viena cu o temă legată de Moldova. În anul 1838 a fost numit de Adunarea Obştească medicul Moldovei. Dr. Costachi Vârnav a rămas în memoria dorohoienilor prin faptul că a donat casa aflată în faţa primăriei (fosta Banca Raiffesein) oraşului Dorohoi cu condiţia ca în ea să se înfiinţeze o şcoală, fapt realizat în 1851 când a luat fiinţă prima şcoală publică din oraş – Şcoala primară nr. 1 de băieţi. În anul 1870, a donat primăriei 40 de cărţi (număr de cărţi mare pentru acea vreme) cu destinaţia precisă de a se înfiinţa o bibliotecă publică în oraş-de altfel prima de acest gen din localitate.
Nu-i vom enumera pe toţi cei aproximativ 200 de senatori şi deputaţi care au reprezentat Dorohoiul de-a lungul anilor, ci îi vom aminti doar pe cei cu merite deosebite şi cu o activitate care le-a făcut cinste lor, dar şi oraşului nostru.
ION C. BRĂTIANU şi C. A. ROSSETI, ambii au fost aleşi în anul 1874 ca senatori de Dorohoi. Primul a fost unul din cei mai titraţi politicieni ai României. ION C. BRĂTIANU (1821-1891) a fost prim ministru şi apoi ministru de finanţe în guvernul României şi unul din marii patrioţi ai ţării noastre.
C. A. ROSSETI (1816-1885), scriitor şi mare om politic, a fost director al Teatrului Naţional, protagonist al înfiinţării Academiei Române, ministru al cultelor, ministru de interne.
DUMITRU MICLESCU (1829-1896), a fost ales deputat de Dorohoi în anul 1859, ziarist, unionist convins, ministru de finanţe şi apoi ministru de justiţie.
GHEORGHE GHE. BURGHELE (1855-1929), avocat, a fost ales deputat şi senator de Dorohoi. A fost primarul oraşului nostru, este cel care a înfiinţat Ateneul Român din Dorohoi. A fost un mare filantrop.
D.P.MORUZZI (1847-1916), a fost prefect al judeţului Dorohoi, ales parlamentar de Dorohoi în 1891 şi reales în 1894; este iniţiatorul construirii superbei clădiri a Prefecturii (astăzi Muzeul de Ştiinţe Naturale).
CALLIMAKI D. TEODOR (1836-1894), a fost deputat, senator şi reprezentant al ţării noastre la Belgrad.
ION PILLAT (1891-1945), deputat şi senator; ca poet a primit premiul naţional pentru literatură în anul 1936; membru corespondent al Academiei Române.
MAVRODI P. ALEXANDRU (n. Dorohoi în 1881-1934), deputat, doctor în filosofie, director general al Teatrului Naţional de Operă din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Radio, ministru.
Aceştia sunt doar o mică parte din marii oameni politici ai României care, în anumite perioade, au fost senatori sau deputaţi de Dorohoi. Mai adăugăm aici şi faptul că în urma alegerilor din 1 decembrie 1946, pentru Adunarea Deputaţilor, a fost ales ca deputat marele nostru muzician GEORGE ENESCU. Dar, acest lucru a fost doar un act de a arăta că alegerile au fost corecte. Adevărul este că George Enescu nu a fost niciodată prezent la vreo şedinţă a Adunării Deputaţilor.
Un alt dorohoian, matematicianul DIMITRIE POMPEIU a fost ales în Camera Deputaţilor, dar din partea altui judeţ. La un moment dat a fost şi preşedinte al Camerei.
Prin acest articol, noi am dorit să arătăm că oraşul Dorohoi a jucat un rol important de-a lungul anilor şi că în parlamentul ţării a fost reprezentat de oameni iluştri consemnaţi pentru totdeauna în paginile de istorie românească. prof. Ilarion Mandachi
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.