Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Era dimineață de sâmbătă când delegația Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți intrase deja în Vama Siret. Am primit „undă verde" din partea poliției de frontieră, chiar dacă în fața noastră mai era ceva coadă, dar noi nu am avut ce declara și am fost primiți fără multe formalități și cu bună înțelegere. Am luat drumul spre Dorohoi, localitate de-o vârstă cu Cernăuțiul și Iașul, toate orașe pomenite în aceeași zi în gramotele voievodale ale Domnului moldovean Alexandru cel Bun și anume în 8 octombrie.
În această zi, la invitația profesorului dr. Vasile Adăscăliței și a profesorului Constantin Moroșan, președintele Asociației "Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța", împreună cu Vasile Bâcu, președintele Societății „Mihai Eminescu", Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, raionul Noua Suliță, Gheorghe Șodrânga, poet și directorul Ocolului silvic Herța, Nicolae Haucă, directorul portalului „Euromedia-Bucovina", urma să participăm la una din zilele municipiului Dorohoi.
Ca să ne facem de la bun început imaginea despre vechimea acestei urbe, istoricul Vasile Adăscăliței ne-a creat de parcă o preambulă diplomatică, conducându-ne în vizită la biserica voievodală „Sfântul Nicolae", construită pe timpul lui Ștefan cel Mare, mai precis la 1495, interiorul căreia se află într-o restaurare esențială.
Această zi se remarca prin desfășurarea simpozionului „Dorohoi - străveche vatră de cultura și civilizație", care a avut loc în Aula Colegiului Național „Grigore Ghica" voievod.
Prima impresie despre orașul Dorohoi a făcut-o celor prezenți, dar mai ales oaspeților, moderatorul acțiunii dl. prof.dr. Vasile Adăscăliței, care a menționat că „dacă odinioară fiind întrebat de unde-i, prefera mai mult să spună că-i din Botoșani, atunci în prezent se mândrește că-i din Dorohoi".
După intonarea Imnului de Stat, în fața celor prezenți a ținut o adevărată prelegere primarul municipiului Dorin Alexandrescu, care și-a expus viziunea despre prezentul și viitorul urbei, situație pe care o stăpânește ca un bun gospodar, „trecutul glorios al acestuia lăsându-l în seama cercetătorilor istoriei", - după cum a menționat domnia sa.
Cu deosebit interes Aula arhiplină a savurat și alocuțiunile celor doi profesori universitari prof. univ. dr. Dumitru Vitcu, directorul Facultății de Istorie a Universității „Al. Ioan Cuza" din Iasi și prof. univ. dr. Mihai Iacobescu de la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, care s-au referit la trecutul Dorohoiului, dar și la problemele contemporaneității statului român în contextul european.
Cei prezenți au fost salutați de membrii delegației cernăuțene, președintele Societății „M.Eminescu" Vasile Bâcu a înmânat cadouri cu imaginea vechilor Cernăuți, Elena Nandriș a emoționat inimile cu relatări despre situația românilor din nordul Bucovinei, iar Gheorge Șodrânga (Regățanu) a impresionat încă odată publicul cu poeziile sale patriotice.
Apoi a urmat lansarea cărților: "Ape dezlănțuite la Dorohoi" de prof. Vasile Coțofrei și prof. Oana Maria Rotaru ,"Dicționarul personalităților dorohoiene" vol. II de prof. Dorina Mandachi și Ilarion Mandachi și "Peste culmi" de prof. Haralaniliuc Holic de la Iași.
După vizitarea distracțiilor organizate pentru locuitorii și oaspeții municipiului în lungul stadionului din oraș, unde toți, de la copil la vârstnic, se simțeau cel puțin bine, ca în zi de sărbătoare, unde în ziua următoare mai aveau să evoluieze adevărate vedete ale folclorului românesc și staruri ale muzicii ușoare, am pornit spre casă, peste frontieră, unde Cernăuțiul își sărbătorea același jubileu de 606 ani, ca și Dorohoiul, pomenit pentru prima dată în aceeași zi, în aceeași Gramotă, de același Domn al Moldovei. Nicolae Șapcă, Cernăuți-Dorohoi-Cernăuți. Sursa: RomanianGlobalNews.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.