Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Toaca este făcută de cele mai multe ori din lemn de paltin. Așa cum în păduri se găsește printre copaci și paltinul, tot așa la biserica parohială Sfânta Treime și Pogorârea Sfântului Duh, satul Smârdan, comuna Suharău, județul Botoșani, Protopopiatul Darabani, s-a găsit duminică, 19 octombrie 2014, toaca, unde copiii au cântat lui Dumnezeu prin bătăile ritmate ale ciocănelelor.
Inițiativa a pornit de la participarea și premierea a doi copii de la Smârdan (Focșanu Constantin și Grigore Maria), la un concurs internațional de bătut toaca, organizat în fiecare an în orașul Victoria, județul Brașov, de către preotul Smădu Octavian. Concursul interjudețean de bătut toaca, a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, prin grija preotului paroh Grigore Andrei-Silviu și a doamnei preotese Grigore Alina, dar și cu ajutorul unor oameni credincioși, care au dorit să rămână anonimi în jertfa lor.
Momentul deosebit a fost marcat de copiii care au bătut toaca în anumite ritmuri specifice atât vârstei, cât și zonei de proveniență. Așadar, au participat copii veniți și din alte județe, Suceava localitatea Dumbrăveni și Iași, orașul Hârlău (Crăciun Iustinian și Cernescu Vasile – coordonați de Părintele Protopop al Protopopiatului Hârlău Crăciun, au obținut locul I).
Toți copiii au primit diplome, cadouri și o masă caldă servită la casa praznicală, unde funcționează și Centrul de cateheză al parohiei. Deschiderea concursului a fost făcută de cântărețul bătrân al bisericii, Parasca Petru, urmând apoi desfășurarea concursului pe clase. La acest eveniment au fost prezenți Părintele Inspector Bogdan Racu ca reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Părintele Constantin Pânzariu Protopop al Protopopiatului Darabani, Părintele Constantin Muha Director al Seminarului Teologic Sfântul Ioan Iacob, Dorohoi, Părintele Valeriu Butescu paroh la parohia Sfântul Gheorghe, Ionășeni comuna Vârfu-Câmpului, autorități locale, enoriași și alți invitați.
„Bucuria acestui lucru împlinit ne responsabilizează să repetăm an de an acest concurs și prezența numărului mare de copii ne face să înțelegem că sunt păstrători ai tradițiilor bisericești.”, a declarat pentru Dorohoi News, paroh, preot iconom stavrofor Grigore Andrei-Silviu.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.