Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In satul Gherghel din comuna Sendriceni exista o frumoasa Biserica ctitorita in timpul miscarii eteriste (1821) de postelnicul Costache Grigoras Gherghel.
In acest sfant lacas, in pridvor boierul ctitor isi doarme somnul de veci strajuit de o candela si o inscriptie pe care este scris „Sub aceasta piatra rece Postelnicul Costache Grigoras Gherghel odihneste. ln lume trait-a 57 ani si moartea fara veste il rapi. Stai o clipa iubite cetitor, adu-ti aminte ca esti muritor si zii Doamne Imparate iarta a lui pacate”.
Biserica este construita din piatra extrasa dintr-o cariera din apropiere aflata in zona numita „la stanca”. Aceasta cariera a fost operativa pana in zilele noastre multi oameni extrageau blocuri din piatra de aici pentru a construi fantani, temelii de casa, dar a fost inchisa pentru a se preveni accidentele. In perioada comunista mormantul boierului a fost acoperit cu un dulap si pe perete se afla o icoana pictata de un zugrav local. Desigur ca in apropierea Bisericii se aflau curtile boieresti si toate dependintele, acareturile necesare dar nu se mai pastreaza decat o singura gospodarie pana in zilele noastre. Foarte interesant in acest sat este multimea familiilor BALINISTEANU.
Din cercetarile mele dar si din spusele batranilor din sat balinistenii erau oameni veniti din Bucovina din zona Balinesti pentru a lucra pamanturile boierului, erau oameni harnici, innalti subtiri si vanjosi trasaturi ce le pastreaza multi urmasi ajunsi pana in zilele noastre. Vazand destoinicia lor boierul i-a impropietarit si astfel au populat definitiv aceasta zona. In ultimul timp deoarece multi aveau acelasi nume de botez ei se recunosteau dupa porecle, urmare a unor trasaturi sau stangacii remarcate de vecini si cunoscute de tot satul. Pentru cititori mai informam ca in cimitirul Bisericii se afla si mormantul boierului Ilie Gherghel descendent al familiei care a trecut la cele vesnice la Paris despre care circula multe legende in zona.
Nu trebuie sa uitam ca acasta familie binecuvantata de Dumnezeu a ctitorit si Biserica mare din Braiesti iar fantana din curtea manastirii Gorovei tot de familia Gherghel a fost facuta. Drept recunostinta pentru aceste fapte satul ii poarta numele iar el si familia sa sunt pomeniti la fiecare slujba in dreptul ctitorilor (a consemnat pr Teodor Ciurariu).
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.