Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
De multă vreme ne străduim să aflăm mai multe date importante din viaţa acestui dorohoian, cu deosebite realizări pe plan mondial.
Tatăl său, pe care îl chema tot Benjamin, a jucat un deosebit rol în organizarea Comunităţii Israelite din Dorohoi. În anul 1895, a fost ales în Epitropia Comunităţii Israelite, care avea drept scop „să se îngrijească de cultul israelit şi cu chestiuni de binefacere”. În acest comitet, condus de preşedintele Simon Davidsohn, Benjamin Abrams - tatăl era unul din cei doi vicepreşedinţi.
Fiul său, Benjamin B. Abrams s-a născut la Dorohoi la 18 august 1893, în casa părinţilor săi situată pe strada Spiru Haret, în porţiunea astăzi dispărută, aproximativ pe locul unde se află astăzi blocurile de pe strada Grigore Ghica. După anul 1900, un mare număr de evrei din România au emigrat spre Statele Unite. Printre aceştia se afla şi familia tânărului Benjamin, plecată spre lumea nouă în anul 1905, care s-a stabilit la New-York.
Spirit inventiv şi deosebit de sârguincios, tânărul Benjamin Abrams s-a acomodat repede cu stilul de viaţă american. A studiat la Şcoala Farrazut Lodge nr. 976 din New-York. După absolvirea studiilor s-a lansat în afaceri. În anul 1922 a reuşit să achiziţioneze o importantă firmă, Emerson Records şi a fondat Emerson Radio & Fonograf Corporation, axându-se pe producţia de calculatoare şi electronică.
Împreună cu fraţii săi a inventat o serie de dispozitive care vor fi folosite ulterior în întreaga lume. Printre acestea amintim: radio auto-alimentat, radio cu ceas, radio pitic tranzistor. În anul 1924,împreună cu unul din fraţi a dezvoltat combinaţia radio-fonograf pe care au şi lansat-o.
Cu doi ani înaintea decesului său survenit la 23 iunie 1967, compania lui Benjamin Abrams, care deţinea deja 20 de filiale, producea peste 100 de produse electronice foarte căutate - mai ales televizoare, aparate radio, casetofoane, cuptoare cu microunde, aparate de aer condiţionat etc.
Caracterizat printr-o gândire îndrăzneaţă, curajos în aplicarea ideilor novatoare, Benjamin Abrams s-a dovedit a fi apropiat de oameni. Ameninţat de faliment, cu mintea lui ascuţită s-a gândit să reducă costurile produselor paralel cu îmbunătăţirea lor tehnică,câştigând astfel milioane de cumpărători. De asemenea, a sprijinit financiar la crearea Centrului de Comunicare de la CW Publica College şi a unui laborator electronic în Rehoveth-Israel.
Pentru un trai decent sunt imperios necesare multe lucruri banale. A avea un radio cu ceas, un casetofon, un televizor este la fel de normal cu a avea tacâmuri, masă, casă, baie, îmbrăcăminte, lenjerie etc. etc. Dar orice lucru, oricât de banal astăzi pentru noi, a pornit de la o idee, de la punerea ei în practică, îmbunătăţirea acesteia şi, apoi, folosirea pe întreg mapamondul. Numele celui care a emis prima idee, dacă s-a mai păstrat, stă scris în paginile de istorie a civilizaţiei şi, poate necunoscut utilizatorilor. Dacă ţinem un creion în mână, nu ne-am gândit niciodată oare a cui a fost ideea plăsmuirii lui. Ascultăm diverse ştiri, muzică, piese de teartu la un radio pitic, dar nu ne-a trecut prin minte că ideea realizării lui aparţine unui dorohoian!
De aceea, ne facem o datorie de onoare în a reaminti dorohoienilor şi tuturor care ne citesc rândurile de faţă, că oraşul nostru a dat lumii întregi o serie de personalităţi ce trebuie redescoperite şi respectate. Deşi documentele vremii ca şi referirile la Benjamin Abrams sunt laconice, noi încercăm să aducem în actualitate meritele unui mare inventator care onorează numele oraşului Dorohoi. prof. Dorina Mandachi
04.01.2015 la 17:29
inca odata tot respectul pt familia mandache si ei fac parte din tezaurul dorohoian sper ca dzeu sa le dea o viata lunga si plina de sanatate caci ei mentin stafeta dorohoiana la multi ani intregii redactii
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.