Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Duminică, 1 februarie 2015, Muzeul etnografic din cadrul Căminului Cultural Ibănești a găzduit lansarea cărții „Cămașa de Sărbătoare din Colecția Muzeală Ibănești” a prof. etnograf Margareta Mihalache de la Centrul Județean de Creație.
Într-un cadru autentic tradițional și într-o atmosferă caldă, luminoasă și primitoare răsfirată de sufletele celor prezenți, „Cămașa de Sărbătoare” și-a făcut aparția pe meleaguri ibăneștene pentru a-și spune povestea.
Etnologul Steliana Băltuță a nuanțat în cuvântul de început al prezentării cărții că „Studiul de cercetare pentru „Cămașa de Sărbătoare” de la Ibănești, vine să completeze în detaliu, referirea la tipul de cămașă, elementele decorative folosite, tehnica de brodare, cromatica folosită, reliefând astfel ce diferențiază aceste piese de port popular, de cele aparținând altor așezări ale zonei Botoșani(...) Civilizația culturală este un reper al identității naționale. Aici, la Ibănești, am cunoscut că obiceiurile, porul popular, meșteșugurile sunt într-adevăr continuate și respectate(...)”.
În alocuțiunea rostită, prof. etnograf Margareta Mihalache a prezentat pe scurtcâteva caracteristici ale cămășii de sărbătoare, piesa fundamentală a portului popular și, și-a exprimat bucuria față de scoaterea la lumină a unui proiect de suflet dedicat memoriei marelui etnolog Emilia Pavel, care și-ar fi dorit să vadă finalizată și tipărită această nouă apariție editorială în sfera etnografică a Botoșanilor. „Mi-am dorit din tot sufletul să realizez acest album pentru că așa cum afirma dna etnolog Steliana Băltuță, în zona etnografică Botoșani vorbim de o unitate în diversitate. O să explic de ce m-a atras această colecție legată de cămașa de sărbătoare din microzona Ibănești, citind un fragment din concluziile marelui scriitor Lucian Blaga: „Sub unghiul dominației și al dozajului descoperim că în ornamentica românească, suveranitatea geometrismului drept liniar și a figurației stilizate e mai hotărâtă decât în altă parte. Iar dozajul între geometric și motive organice stilizate nicăieri așa de echilibrat. Arta populară românească excelează așadar printr-o consecvență stilistică de mare accent.” Nu aș fi putut realiza acest proiect fără oamenii de bine din această comună și aș dori să amintesc familiile Aiacoboaie Viorel și Mihaela, Țîrliman Mihai și Ileana, Vitcu Octav și Ana, Racu Octav și Aurelia și bineînțeles m-am bucurat de susținerea instituției și a etnologului Steliana Băltuță.”
Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț și-a exprimat aprecierea și recunoștința față de cei care au o preocupare deosebită pentru descoperirea și promovarea culturii ibăneștene: „Cei din administrația locală vă sunt recunoscători pentru că ați ales comuna Ibănești ca punct de desfășurare a acestei manifestări. Din punctul meu de vedere, astăzi KM 0 al culturii botoșănene este la Ibănești. Lupta fiecăruia dintre noi o avem de dat cu timpul. Problema este că nu timpul este cel care trece, s-ar părea că cei care se trec suntem noi. Dar prin aceată activitate pe care o desfășurăm astăzi, am câștigat un pic din nemurire; prin faptul că aceste frânturi de cunoaștere, cultură și de educație se transmit. La Ibănești există Cultură, există Cunoaștere, există Educație. Aceste noțiuni se vor transmite, și nu în ultimul rând se vor însuși și din ele se vor trage învățăminte.”
Lucrarea Margaretei Mihalache „Cămașa de Sărbătoare din Colecția Muzeală Ibănești” – studiu de cercetare, a fost publicată la Editura Pim, Iași 2014.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.