Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Odată cu desfășurarea celei de-a XXV-a ediții a „Șezătorilor iernii” în comuna Ibănești, au fost prezentate publicului larg, două lucrări monografice dedicate plaiurilor ibăneștene.
O primă lucrare închinată locurilor natale este cea a prof. ing. Octavian Vitcu. „Pasager în trenul vieții”, așa cum își intitulează autorul cartea, este un volum dedicat „satului ibăneștean”, unde, așa cum menționează în subtitlul lucrării acesta și-a „petrecut copilăria și adolescența, vacanțele, slujindu-l cu credință ca inginer și profesor.”
În cele peste 500 de pagini, prof. ing. Octavian Vitcu abordează cele mai importante aspecte ale istoriei comunității și momente unice, presărate de suferințe dar și de bucurii trăite alături de oamenii dragi sufletului său.Volumul memorialistic a văzut lumina tiparului la Editura Quadrat, Botoșani, 2014.
O altă lucrare cu caracter monografic, a fost transpusă de prof. ing. Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești. Intitulată ,,Ibănești – Lumină, Esență, Istorie”, autorul evocă în scris valoroase informații documentare întregite de un material ilustrativ elocvent și sugestiv al celor mai importante realizări și evenimente petrecute în Ibănești. Lucrareaeste o incursiune în lumea spațiului administrativ, cultural, educațional șispiritual al Ibăneștiului rural.
Volumul revarsă „Lumina” asupra lucrurilor și momentelor „Esențiale” care râmân scrise în „Istorie”.
„Prin cuvânt și imagine am încercat să pun în valoare pentru posteritate tezaurul spiritual, cultural și administrativ al unui minunat colț de rai, pentru care am ales și mi-am dorit să sădesc credință și speranță. Consider că șuvoiul vieții dacă este scris nu poate fi oprit. Noi, ibăneștenii trăim permanent cu dorința de a cunoaște și a descoperi. Arta de a scrie ce este drept și corect este o cale eficientă de a duce mai departe valorile și principiile fundamentale și de a ne îmbogăți cu daruri spirituale, cultivate ca virtuți ale sufletului.”, a adăugat dl. primar ing. Romică Magopeț.
Cele două scrieri sunt o dovadă vie a faptului că, această comună din nordul județului Botoșani, este o vistierie care se cere a fi descoperită și transpusă în scris pentru a fi dusă mai departe generațiilor tinere. Cu astfel de oameni, interesați și preocupați de trecut, prezent și viitor, avem certitudinea că Ibăneștiuleste un etalon în cadrul întregului județ.
Finalul evenimentului s-a încheiat cu decizia Consiliului de Administrație al Școlii, de a oferi numele „prof. Octav Vitcu”, Centrului de Documentare și Informaredin cadrul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Ibănești.
08.02.2015 la 13:25
Alese cuvinte, frumoase demersuri, intru calauzirea pasilor gingasi pe calea descoperirii nestiutului. Multumim pentru minunata impartasanie din pocalul cunoasterii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.