Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Oameni iubitori de cultură au poposit la Casa Municipală de Cultură pentru o după-amiază plină de muzică şi poezie, dedicate împlinirii a 80 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru.
Cuvântul de început i-a aparţinut doamnei director Valuţa Murariu, care a precizat că „încă de la tragicul accident, Casa de Cultură îl comemorează în fiecare an, deci să nu-l uităm, fiindcă, după părerea mea, el este mai român decât toţi românii”, apoi a dat cuvântul maestrului Antal Aurelian, prezent şi de această dată în cadrul cenaclului, care a dat citire unui poem dedicat lui, după care a urmat un moment de reculegere.
În momentele care au urmat, participanţii au urmărit un documentar realizat de Aurel Brumă despre sculptarea bustului lui Grigore Vieru, denumit sugestiv „Călugărul Alb”, maestrul Antal povestind despre clipa în care l-a cunoscut pe marele poet în anul 1983 la Chişinău, spunând despre el că era „foarte cugetiv, dar mi-a fost de ajuns, […] mi-a făcut o impresie extraordinară: o explozie a naturii, dar în interior”, urmată de o a doua întâlnire ce a avut loc în Topliţa, locul de provenienţă al maestrului Antal, relatând următoarele cuvinte ale poetului: „Faptul că Academia Română m-a făcut cetăţean de onoare la Topliţa înseamnă mai mult decât ORICE premiu Nobel”, comparându-l şi chiar alăturându-l de „Eminescu, Stănescu, Blaga şi altor scriitori extraordinari care şi-au lăsat amprentele atât în literatura română, cât şi în cea universală”.
Elevele şcolii „Mihail Sadoveanu” din Dumbrăviţa, coordonate de doamna profesor Magda Şoptică au pregătit un mic program format din citiri de poezii atât de Grigore Vieru, cât şi creaţii proprii, după cum urmează: „Grigore Vieru” (creaţie proprie) în citirea Andreei Condurache, „Dor de tine” (creaţie proprie) în citirea Marinelei Anton, „În limba ta” (de Grigore Vieru) în citirea Corinei Andreea Popoiu, „E-o linişte iubirea” (de Grigore Vieru) în citirea Melaniei Anemona Zotic, „Nu, nu mi-e totuna” (de Grigore Vieru) în citirea Simonei Antoniuc, „Astăzi sunt eu” (creaţie proprie) în citirea Adelinei Bejinariu şi „Descrierea lacrimii” (creaţie proprie) în citirea Iasminei Sandu, după care, acompaniate de domnul profesor Vasile Tănase, au interpretat piesa „Singurătate”.
Oana Roman şi referentul cultural Lucian Robu au prezentat datele biografice ale marelui poet: despre viaţa lui, reuşitele, eşecurile, tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa, dar şi citate de-ale sale care vor dăinui peste veacuri.
Cu această ocazie, grupul folk Artis Anima a interpretat, alături de noua membră Aioanei Cristina Cătălina, piesa „Prietenul” pe versurile lui Grigore Vieru, urmaţi de Lucian Robu şi Frunzuc Alina Lavinia, interpretând un cover al piesei „Californication”.
Cu ocazia lansării piesei „A fost odată-n Dorohoi”, chiar dacă de la mare depărtare autoarea versurilor, Madeleine Davidson şi-a exprimat aprecierea faţă de produsul final al piesei, cu această ocazie trimiţând o altă poezie, intitulată „Dor”, în cadrul evenimentului fiind recitată de Andreea Ifrim. Valeriu Aparaschivei a citit poezia „Curcubeul” de Grigore Vieru, fiind urmat de Berbecel Eduard, cu poezia „Am rupt acest trandafir”. Pogoreanu Paula a dat citire creaţiilor sale proprii: „Scânteia” şi „Visare”.
Aceeaşi măiestrie de a folosi arta recitatului în mod magistral a arătat doamna profesor Onofrei Ana Maria, cu „Inscripţie pe stâlpul porţii”, urmată de doamna profesor Vasiliu Cristina Claudia, cu „Când te întorci”. Spre final, Tănase Vasile, un vechi membru al cenaclului, a interpretat piesele: „Cântec popular”, „Basarabie cu jale”, „Cămăşile”, „Tricolorul”, „Ca prima oară” şi „Răsai”. Cuvântul de închiere i-a aparţinut maestrului Antal Aurelian, dând citire poemului „Cină”.
Următoare şedinţă a Cenaclului „Editor” va avea loc în ziua de 22 februarie a.c., de la orele 12:30, la Casa Municipală de Cultură Dorohoi. Vă aşteptăm! (a consemnat pentru Dorohoi News, Aparaschivei Valeriu)
16.02.2015 la 10:24
O secunda din viata petrecuta alaturi de oameni frumosi face cat o mie de ani.FELICITARI TUTUROR!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.