Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Mersul la biserică a devenit un ritual mult prea greu de respectat în zilele noastre. Căci, dacă s-ar ține cont de toate regulile, atât impuse de religia ortodoxă, cât și de gura lumii, lăcaşele Domnului ar trebui să fie goale.
Potrivit ritului, un adevărat credincios, care merge la Sfânta Biserică pentru a se ruga şi a-şi ispăşi păcatele, are de îndeplinit câteva reguli stricte. Altfel, intrarea în lăcaşul de cult e un păcat mult mai mare decât faptul de a nu merge la biserică. Iată care sunt cele 14 "legi" de respectat înainte de a plănui mersul la biserică:
Dar din dar se face raiul. Când pleci de-acasă, nu uita să iei la tine un ban, nişte vin, pâine, orice din puţinul tău care poate constitui o ofrandă pentru bunătatea dumnezească. Acum se pot cumpăra prescuri de la biserici, aşa că această regulă e mult mai uşor de respectat.
Fiecare după rang. În interiorul bisericii, în timpul slujbei, trebuie să ai grijă unde stai. Femeile se vor aşeza întotdeauna în partea stângă, iar bărbaţii în dreapta. Vârstnicii vor sta în faţă şi, cu cât etatea e mai mică, cu atât ne vom poziţiona mai înspre ieşire. Foarte important este să se lase un culoar de trecere pe mijloc, pentru cei ce merg să se închine în faţa Altarului.
Icoanele sunt acolo ca să ne închinăm la ele. E suficient doar să atingi sfântul la care te rogi. Dar, dacă ţii neapărat să săruţi icoana, fă-o în partea de jos ei, nu pe chipul sfântului.
În timpul slujirii Sfintelor Daruri, citirii Sfintei Evanghelii, rostirii unor rugăciuni importante, cum e „Tatăl nostru”, se va sta în genunchi. Numai cei bătrâni sau neputincioși au dezlegare să stea așezați.
Răbdarea e un har. Dacă tot ai ales să mergi la biserică, du-te de la început și nu ieși din biserică până la finele slujbei decât dacă, ferească sfântul, ți se face rău sau intervine ceva extrem de urgent.
După binecuvântarea preotului pentru Liturghie, este păcat să ne mai închinăm la icoane şi să mai ducem ceva la Altar. Poţi da acatiste, prescură, lumânare sau bani şi la sfârşitul slujbei.
Înainte să ieşi din biserică, te închini de trei ori, cu faţa către altar şi abia după aceea pleci către casă. Nu ai voie să te opreşti nicăieri pe drum şi cu atât mai mult nu la vreun restaurant, căci se spune că o crâşmă e gura iadului.
După masa de prânz, credincioşii trebuie să se odihnească, măcar un ceas. Apoi, e de datoria creştină să mergi să vizitezi persoane bătrâne, bolnave, să miluieşti cu oricât de puţin oameni nevoiaşi.
Duminica e zi sfântă. Prin urmare, nu ai voie să gătești, mai cu seamă în timpul slujbei. Masa de duminică se pregătește de sâmbătă și se încălzește numai a doua zi. Sursa: romaniatv.net
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.