Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Istoria a fost, este şi va fi scrisă de oameni pentru oameni. Ea este tezaurul universal pe baza căruia se scrie viitorul. Şi, aşa cum frumos afirmă dl. prof. dr. Adrian Cioroianu, „istoria este cea mai frumoasă poveste”. Din filele de istorie ale oraşului Dorohoi ne oprim astăzi la cea dedicată profesorului universitar şi scriitor, dr. ing. MOISA ŞTRUL.
Dl. Moisa Ştrul s-a născut la Dorohoi la 5 decembrie 1944 într-o familie nevoiaşă care locuia, la data naşterii copilului, pe strada Spiru Haret nr. 2. Părinţii săi tatal/Avram, mama/Şendla, fuseseră deportaţi în anul 1941 în Transnistria, unde au avut de suportat suferinţe inimaginabile, până la sfarsitul anului 1943, când au fost repatriaţi.
Între anii 1951-1955 a urmat Şcoala Primară nr. 5, iar între anii 1955-1959, aceeaşi şcoală, la absolvire clasându-se printre cei mai buni elevi ai clasei. S-a înscris pentru continuarea studiilor la Şcoala medie Mixtă nr. 2, terminând liceul cu 11 clase în anul 1962, an în care această prestigioasă şcoală era condusă cu o mână de fier de Wilhelmina Drafta-profesoară de limba germană.
Dl. inginer Moisa Ştrul îşi aminteşte cu nostalgie de anii de şcoală, mai ales perioada de liceu când a învăţat în nu mai puţin de 3 localuri, datorită schimbărilor de sedii ale şcolii. Îşi aminteşte cu recunoştinţă şi profund respect de absolut toate cadrele didactice care au stat la baza formării lui ca om util societăţii. cele mai pioase gânduri le-a păstrat pentru profesoara de istorie Holic Silvia. Cantand la acordeon, a facut parte din orchestra si brigada artistica a scolii.
După bacalaureat, adept convins al activităţii practice în producţie, a urmat facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Braşov, după absolvirea căreia în anul 1967, a fost repartizat la Institutul Institutul de Proiectări de Laminoare din Galaţi.
Un an mai târziu, la 25 februarie 1968, s-a căsătorit la Dorohoi cu dorohoianca Herşcovici Golda, pe care o cunoştea din copilărie. Herşcovici Golda s-a născut la Dorohoi, la 14 ianuarie 1945. Împreună cu părinţii Aba Herşcovici (croitor) şi Roiza Herşcovici locuia pe str. Stefan cel Mare nr. 34 Este absolventă a Liceului nr. 1 în 1962 şi a Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Hidrotehnice din Iaşi în anul 1967.
Iubitori ai plaiurilor natale, familia Golda şi Ştrul Moisa se transferă în anul 1970 la Botoşani la Intreprinderea de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS), iar soţia la Atelierul Judeţean de proiectare.
În anul 1977, familia Ştrul şi Golda Moisa, împreună cu cei doi fii – Raphael (n.la Galaţi) şi Ciprian (n. la Botoşani) s-a îndreptat spre Israel, unde s-a stabilit în Beer-Sheva, capitala regiunii sudice Negev. Aici, Golda a lucrat ca inginer şef adjunct cu probleme de proiectare şi sistematizare a municipiului Beer-Sheva, iar Strul a funcţionat ca inginer şef de departament la Universitatea Ben Gurion din Beer-Sheva, izbutind astfel sa dezvolte având relaţii strânse cu universităţile din România. Universitatile "Transilvania" din Brasov, "Dunarea de Jos" din Galaţi şi "Tehnica" din Cluj-Napoca i-au acordat titlul de Profesor Onorific.
În anul 2011, la Editura Galaxia Gutenberg i-a apărut o carte foarte apreciată: „Biblia şi Metalurgia”,. A participat la numeroase simpozioane internaţionale, intervenţiile sale fiind pertinente şi receptate de lumea ştiinţifică prezentă. Dl. prof. dr. ing. Moisa Ştrul are o carieră de succes în dezvoltarea inginerească şi în cercetarea ştiinţifică. Este un nume demn de cartea de onoare a oraşului Dorohoi. prof. Ilarion Mandachi
In luna martie a.c. a fost lansata editia a 2-a revizuita si adaugita a cartii BIBLIA si METALURGIA, aparuta in Editura Hasefer, Bucuresti. Prin dedicatia inscrisa in carte - In memoria parintilor mei, Şeindla (Jeni) si Avram, cei fara de care nu as fi fost asa cum sunt - aceasta noua editie constitue un monument de piosenie inchinata memoriei parintilor sai.
Cartea fost expusa in SALONUL DE CARTE TEHNICO-STIINȚIFICĂ, ARTISTICĂ ȘI LITERARĂ. Autorul si cartea au obtinut la Iasi recunoasterea maxim posibila: MEDALIA DE AUR, dar si MARELE PREMIU, respectiv CUPA DE AUR, precum si placheta PREMIU SPECIAL, oferita de catre Asociatia Inventatorilor din Zagreb – Croatia, membra a Comitetului International EUROINVENT.
Ecouri si aprecieri laudative au aparut in presa scrisa si electronica din Romania (mentionam articolul purtand titlul interogativ BIBLIA si METALURGIA?, semnat de Parintele consilier Constantin STURZU de la Mitropolia Moldovei), cat si in cea din Israel (in limbile romana si ebraica), precum si la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.
Cu siguranta, aceasta dovedeste ca subiectul cartii nu este doar incitant, ci si deosebit de interesant, constituind o lucrare de profunda erudiție științifică, avand la baza o temeinică cercetare a unuia din principalele izvoare spirituale ale umanității, autorul asumandu-si rolul de hermeneut al unuia dintre cele mai vechi texte sacre.
Iar noi, dorohoienii, putem a ne mandri alaturi de dumnealui. prof. Ilarion Mandachi
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.