Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Aproximativ 500 de turiști din România, Republica Moldova și Ucraina sunt așteptați la festival, unde cinci Tururi ale Nordului le propun experiențe turistice neconvenționale în locuri surprinzătoare din nordul Moldovei.
Locuri unicat și experiențe turistice autohtone
O serbare populară în curtea unei biserici unicat în lume, un picnic cu chitara într-o poiană seculară, o vizită la casa unui sfânt, o drumeție cu căruța în lunca Prutului și o vânătoare de comori în cel mai nordic oraș al României, acestea sunt câteva dintre propunerile turistice ale celei de a doua ediții a Zilelor Nordului, festival de muzică, arte și călătorii desfășurat în Darabani la acest final de săptămână.
Printre cele peste 50 de concerte și evenimente culturale ale festivalului, organizatorii au pregătit în acest an și cinci Tururi ale Nordului, destinate turiștilor și localnicilor. „A promova frumusețile regiunii de Nord, prin oamenii și prin locurile sale, aceasta e o parte importantă a misiunii noastre. Continuăm și în acest an să descoperim Moldova împreună cu cei care vin de la sute de kilometri depărtare, special pentru festival. Și credem că locurile pe care le explorăm în Tururile Nordului sunt, din păcate sau din fericire, noi chiar și pentru localnici”, declară Ștefan Teișanu, președinte Asociației Nord, organizatoare a evenimentului.
Dacă joi festivalul propune două călătorii muzicale la Liveni și Mihăileni, satele copilăriei lui Enescu, de vineri încep Tururile Nordului, o serie de excursii ghidate, având ca punct de plecare Casa de Cultură „Theodor Balș” din Darabani. Vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 12:00 încep tururile orașului, prin care doritorii vor putea cunoaște pe îndelete cele mai interesante povești ale locului, în timp ce vizitează Biserica Sf. Nicolae, Casa Acad. Leon Dănăilă sau Muzeul Nordului. Turul de duminică are un format special: organizatorii au pregătit o „vânătoare de comori”, invitându-i pe participanți să descopere, pe baza unor indicii, alte locuri și povești interesante ale orașului.
Vineri, tot de la 12:00, se pleacă într-un tur care îi duce pe turiști la Casa Memorială „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” și în punctul de nord extrem al României, pentru a se opri într-un loc legendar de pe malul Prutului: Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare. Aici organizatorii au pregătit lansarea albumul „Black / White” a artistului Lucian Dragotă și un picnic pentru participanți. Turul de sâmbătă începe la aceeași oră 12:00 și îi duce pe cei interesați în vizită la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, apoi la o plimbare cu căruța în lunca Prutului, păstrând pentru final cel mai spectaculos obiectiv al drumeției: biserica unicat de Hilișeu-Crișan, singura biserică din lume care e atât ortodoxă, cât și catolică. Acolo va avea loc o întâlnire cu sătenii din Hilișeu, care pregătesc sarmale și cozonaci pentru întâlnirea cu turiștii.
„Doritorii trebuie să își rezerve un loc pentru participarea la Tururi. O pot face pe site-ul nostru, www.zilelenordului.ro. Cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani, care ne pun la dispoziție microbuzele necesare, am reușit să păstrăm și în acest an gratuite toate aceste tururi. Am instruit câțiva tineri pasionați de istorie locală, ei vor fi ghizii turiștilor între locații, unde îi așteaptă custozii fiecărui obiectiv de pe traseu. Ne-am dorit foarte mult ca aceste tururi să ofere, începând cu acest an, dincolo de vizitele în sine, și ceva din experiența locală, din viața de zi cu zi a locurilor noastre”, aflăm de la același Ștefan Teișanu.
La festival sunt așteptați 500 de turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord
Și-au rezervat deja locuri în campingul festivalului turiști din Iași, Chișinău, Edineț, Cernăuți, Cluj, Botoșani, Suceava și Dorohoi, iar cele câteva pensiuni din Darabani sunt deja pline. În campingul special amenajat pe Stadionul Orășenesc mai sunt însă locuri, iar turiștii care aleg această variantă de cazare au acolo cele mai bune condiții: pază permanentă, parcare, acces la vestiare și dușuri.
„Sunt mulți localnici care ne-au sărit în ajutor, oferindu-ne să îi cazeze gratuit, în casele lor, pe unii dintre invitații festivalului. Ocuparea pensiunilor din Darabani e de 100% în perioada Zilelor Nordului, așa că sprijinul lor a fost mai mult decât binevenit. Unii dărăbăneni și-au invitat acasă prieteni din alte orașe și colegi de facultate, explicându-le că festivalul e un prilej bun să facă o vacanță în regiune”, spun organizatorii.
Peste 50 de concerte și evenimente culturale la această ediție a Zilelor Nordului
Între artiștii confirmați la ediția din acest an a Zilelor Nordului se numără trupele Șuie Paparude și ROA, ucrainenii de la Haydamaky și moldovenii de la Gândul Mâței. Poiana Teioasa găzduiește concerte de muzică rock și electro, cu intrare liberă, iar peste zi participanții la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale și educaționale: spectacole de teatru, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de pictură și fotografie, ateliere.
Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.