Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ne-am propus ca in acest an, cea de-a V-a editie a festivalului nostru sa fie descrisa de prezentator – de OMUL care in urma cu ceva ani m-a invatat si incurajat sa pun in practica un astfel de proiect, rugandu-l sa raspunda urmatoarelor intrebari:
De ce prezent la Botosani, de ce cu sufletul langa IHTIS?
Prezent la Botosani pentru ca am fost invitat, iar cu sufletul alaturi de IHTIS pentru ca am fost invitat sa prezint festivalul de colinde, adica un proiect de suflet si pe placul sufletului meu... Alaturi de IHTIS pentru ca face parte din sufletul meu.
TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI este cladit pe temelia pusa impreuna - IHTIS si dv - in 2009 la Bucuresti. Ce s-a pastrat? Ce s-a pierdut? Ce a fost altfel?
S-a pastrat dorinta de a continua si va felicit, s-a pastrat starea sufleteasca, daca ati observat in raspunsul anterior magnificul cuvant “suflet” este repetat tocmai pentru a ramane ca “ceva special” al acestui festival. Daca s-a pierdut ceva, eu cred ca este indiferenta anumitor persoane fata de colindul romanesc. In plus, am observat tinuta scenica a concurentilor, costumele populare romanesti care, la editia ce a avut loc in Bucuresti erau ceva mai sarace.
Putini sunt cei care realizeaza scopul festivalului: jurizarea cu SANSE EGALE a concurentilor cu si fara dizabilitati. Intrucat la fiecare editie vin in concurs doar 5, 6 beneficiari cu dizabilitati - considerati ca se atinge scopul propus?
Referitor la jurizare - doresc sa spun ca am fost placut surprins ca notarea se face pe loc, cu notele la vedere. Am observat ca membri juriului au inteles misiunea de a incuraja tinerii, dar si de a face jurizarea in baza interpretarii, a prezentei scenicice, dar si dupa gradul de dizabilitate, Eu consider ca se atinge scopul festivalului, chiar daca la unele editii numarul colindatorilor cu dizabilitati este mai mic. Si spun ca se atinge scopul pentru ca exista, pentru ca provoaca tineretul si ii premiaza munca.
Ati fost singurul ONG care a acordat premii de suflet concurentilor, dar si juriului. ADSR - al carui fondator si presedinte sunteti, este un ONG aflat la inceput de drum, cu resurse financiare limitate. De ce ati acordat premii?
Am acordat premii tocmai pentru a rasplati munca acestor vestitori ai colindelor.
V-au ramas in suflet nume si chipuri de colindatori? Daca da, care sunt acestia?
Da, sigur, grupurile au fost deosebite, mi-au placut. Dar, in mod special, mi-a ramas in minte chipul micutei Georgiana Mihai - parca era un ingeras coborat in mijlocul festivalului.
Concurenta venita cu dv, din partea Asociatiei culturale Doina Suflet Romanesc a fost desemnata CASTIGATOAREA TROFEULUI. Pe ce criterii ati selectat-o, presupunand ca ADSR are multi alti copii si tineri talentati.
Asociatia noastra, la finalul fiecarui an, decide cine va reprezenta asociatia in anul urmator, iar anul acesta Georgiana Aurica si Florin Stefan au reprezentat ADSR in actiunile la care am fost invitati. Si cum Georgiana este facuta parca pentru cantarile bisericesti, am decis sa ne reprezinte si in acest festival.
Pe langa misiunea de a prezenta festivalul in sine, ati creat si cateva momente unice, la care putini s-ar fi gandit. De unde vin acele trairi?
Bine spus “trairi”. Ca si prezentator, am dat citire fisei de concurs si… atat. Restul era, de fapt, ce traiam in acele momente. Am primit felicitari pentru versurile recitate in deschidere… Care versuri? Care poezie? Eu nu stiam dupa 2 minute ce am rostit? Imi aminteam doar, ca am aprins o lumanare ca am inchis ochii si am plecat spre scena. Ce am spus nu stiu, ce am facut nu stiu… Am revenit la starea normala cand sala a inceput sa aplaude. De unde vin? EU CRED CA DE SUS.
Daca ne-am imagina ca a trecut un an si trebuie pregatita o noua editie, ce ati vrea sa fie ALTFEL?
Cat mai multi OAMENI care sa se lase colindati, cat mai multi OAMENI care sa primeasca bucuria Nasterii Domnului in suflet si sa retraiasca clipele copilariei. Altfel, vom ajunge sa colindam “Vin colindatorii, cum veneau odata…, dar, sunt case inalte si cu porti inchise… n-au colindatorii ce sa mai colinde… si se intorc acasa, sa colinde “in vise”.
Ati cunoscut multi oameni noi in doar 2 zile. Ce impresie v-au facut? Cu ce gand v-ati despartit de Botosani?
M-am despartit de Botosani foarte obosit, pentru ca am incercat sa iau cat mai mult cu mine la Bucuresti. Apoi, incarcatura data de festivalul copiilor… In acelasi timp, am cautat sa culeg impresii, sa cunosc oamenii si sa vad ce este diferit.
Am plecat fericit ca s-a incheiat cu succes manifestarea, am cunoscut copiii moldovenilor la ei acasa, frumosi si talentati.
As face totusi si cateva mici observatii: Prea putin public interesat de un festival de colinde… Am observat inca un lucru negativ: nedocumentarea de catre participanti vis-a-vis de festival. Mi-as fi dorit mai multa socializare intre concurenti, intre grupuri…
Un festival este diferit de o serbare scolara. Aici pretentiile sunt mari: costumul, incaltarile, repertoriul trebuie alese cu grija. Mi-as fi dorit mai multa implicare fizica nu numai interpretativa, prin alegerea unui costum adecvat, unor colinde reprezentative, lumina si zmirana, crengute de brad si zurgalii in mainile copiilor care sa vesteasca Marea Sarbatoare in festival.
Pentru intreaga activitate socio-culturala din 2015, atat la ADSR cat si la IHTIS, aseara, la Gala OAMENI PENTRU OAMENI, Categoria GENEROZITATEA CARE SCHIMBA VIETI ati fost nominalizat si ati primit o Diploma de Excelenta. Cu ce gand, cu ce trairi launtrice?
Am zambit… Aveam de ce… Mi s-a facut o surpriza: Am fost invitat la Hotelul Intercontinetal din Bucuresti, initial, la o conferinta, dar in sala au fost decernate Diplome de Excelenta voluntarilor si donatorilor prezenti.
Va multumesc.
Aceleasi multumiri si din partea Asociatiei IHTIS adresate dlui Florin Racoci, participantilor, voluntarilor, colaboratorilor si partenerilor pentru contributia lor in festival. Felicitari concurentilor pentru premiile obtinute si juriului pentru efortul depus.
In acest an, Georgiana Raluca Aurica – reprezentand Asociatia culturala Doina Suflet Romanesc este detinatoarea Trofeului Festivalului Trec Magii prin Vatra Moldovei 2015. Ne bucuram sincer ca am avut-o in mijlocul nostru si speram ca ne va da o mana de ajutor in anii urmatori, prin experienta sa.
PREMII OBTINUTE IN FESTIVAL
TROFEUL FESTIVALULUI – Aurica Georgiana Raluca, Bucuresti
PREMIUL DE EXCELENTA – Corala “LIRA”, Botosani
PREMIUL DE POPULARITATE - Birsan Daria Elena, sc. Gimn. “Elena Rares”, Botosani
PREMIUL PRESEI – Iacob Radu Stefan, Liceul de Arta “Stefan Luchian”, Botosani.
PREMIUL I
Sectiuea 1 / individual – Mihai Georgiana Marilena, Vorniceni,
Sectiunea 2 / grupuri scoli - “STELUTELE” (sc. gim. nr.1 Vorniceni),
Grupul Scolii Gimnaziale Letcani / Jud. Iasi.
Sectiunea 3 / grupuri licee - POPOVICI BIANCA & OSTAFIE IOANA, Botosani.
PREMIUL II
Sectiunea 1 / individual – Bortas Paula / Letcani / IS, Mandrila Daniela Maria / Campulung Moldovenesc SV.
Sectiunea 2 / grupuri scoli – Grupul “VOINICEII” – Sc. “Elena Rares”, Botosani
Sectiunea 3 / grupuri licee – Corul Parohiei “INALTAREA DOMNULUI”, Letcani
PREMIUL III
Sectiunea 1 / individual – Asavoaie Alina / Suceava, Flocea Emilia Petronela / Frumosu SV, Iacob Radu Stefan, Botosani.
Sectiunea 2 / grupuri scoli - Grupul “Lumina Lina”, Darabani
MENTIUNI: Chisalita Alexandra / Botosani, Enache Mihai / Botosani, Lazar Steliana / Vicovu de sus, Birsan Daria Elena si Budeanu Ilinca Anamaria de la Sc. Gim “Elena Rares” BT.
3 PREMII SPECIALE acordate de Asociatia “Doina Suflet Romanesc pentru: Cel mai autentic costum popular si cel mai autentic colind.
Mihaela Mihaescu
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.