Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Mari sau mici, in fata sarbatorilor curate si frumoase, suntem cu totii niste copii. Niste copii ce asteapta cu sufletul la gura venirea spectaculoasa a unuia dintre cei mai indragiti mosnegi din lume, mos Nicolae...
Chiar daca am ajuns la varsta la care multi dintre noi nu mai cred in povesti, in preajma sarbatorilor tot ne lasam induiosati pentru cateva secunde de povestile pe care le auzeam an de an, copii fiind. Va invitam sa va lustruiti ghetutele in timp ce cititi povestea lui Mos Nicolae si sa intrati o data cu aceasta sarbatoare in spiritul cald al Craciunului, care bate la usa.
Cu totii, probabil, v-ati pus intrebarea: Cine a fost Mos Nicolae si de ce vine cu dulciuri la copiii cuminti si cu nuieluse la cei mai nazdravani?
Exista multe povesti si legende in care Sfantul Nicolae este infatisat fie ca protector al copiilor, al marinarilor sau al celor saraci. Sfantul Nicolae este sarbatorit in mai multe zone ale Europei, festivoitatile fiind recunoscute in randul copiilor, deoarece, de regula, acestia primesc cadouri si dulciuri. Unele orase europene precum Bari, Italia sarbatoresc Sf Nicolae prin parade si festivaluri.
Sf Nicolae este sarbatorit sub numele de “Sinterklass” in Olanda - unde copiii isi primesc cadourile doar in saboti de lemn - sau sub numele de “Nikolaus” in Germania, unde cei mici isi primesc cadourile in bocanci, pe care ii numesc “bocancii Sfantului Nicolae”. In Romania, sarbatoarea Sfantului Nicolae se mai numeste si Sannicoara si prezinta victoria binelui asupra raului.
Legenda lui Mos Nicolae prefigureaza un nobil sarac cu trei fete pe care nu le putea marita din cauza situatiei financiare precare. Se spune ca in acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in casatorie, avea nevoie de o zestre considerabila daruita de tatal sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atat cresteau sansele ca fata sa-si gaseasca un sot mai bun. Atunci cand fata cea mare a ajuns la varsta la care trebuia sa se marite, episcopul Nicolae a lasat la usa casei nobilului, pe timp de noapte, un saculet cu aur. Acelasi lucru s-a intamplat si cand a venit vremea de maritis si pentru cea de-a doua fata. Cand a venit vremea ca si cea de-a treia fata sa se marite, nobilul, curios sa afle cine ii lasa saculetii cu aur, a stat de paza si l-a vazut pe Nicolae. Acesta si-a dat seama ca este urmarit si a luat saculetul, s-a urcat pe casa si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta care era pusa la uscat. Astfel a aparut si traditia conform careia se agata sosetele de semineu.
Nicolae l-a rugat totusi pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a respectat rugamintea episcopului si a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neasteptat credea ca este de la Nicolae si ii multumeau pentru cadou. Cei trei saci cu aur au devenit conform legendei simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur, de aici mostenindu-se traditia de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae.
O alta poveste traditionala de Mos Nicolae relateaza intamplarile a trei studenti ce calatoresc catre Atena, unde se afla universitatea. Intr-o noapte, poposesc la hanul unui om foarte rau, care ii jefuieste si apoi ii omoara, ascunzand apoi ramasitele lor trupesti. Se spune ca Sf. Nicolae calatorea pe acelasi drum si intr-o noapte a hotarat sa traga la acelasi han. In acea noapte, Sf. Nicolae a avut un vis in care ii apareau faptele oribile ale hangiului si, la trezire, l-a fortat pe acesta sa-si recunoasca crimele. Dupa ce s-a rugat vreme indelungata, Sf. Nicolae a reusit sa-i readuca la viata pe cei trei studenti. De aceea Sfantul Nicolae este cunoscut ca protectorul copiilor.
Mos Nicolae a fost si va ramane una dintre cele mai frumoase sarbatori ale copilariei, legenda lui tragandu-si radacinile, dupa cum ai vazut, in numeroase povesti despre faptele bune ale acestuia. Se spune ca tinerii si copiii sunt protejati in mod special de Sf. Nicolae, asa ca, pe langa dimensiunea spirituala a acestei sarbatori de iarna, poti retrai anumite senzatii placute din copilarie, oferindu-ti tie insati sau cuiva drag un mic cadou, precum portocalele sau dulciurile preferate. Sursa: kudika.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.