Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Aşa cum v-am obişnuit deja, în fiecare duminică în Casa Municipală de Cultură Dorohoi, are loc şedinţa Cenaclului „Editor-Arte”. Acum două duminici în urmă, mai exact pe 14 februarie 2016, l-am aniversat pe marele poet Grigore Vieru.
S-au reamintit creaţiile poetului prin muzică şi vers, prezenţi fiind la această întâlnire membrii cenaclului. În deschidere, doamna Valuţa Murariu a avut un discurs tematic, după care Diana Petrea a recitat cu ardoare poezia „Cămăşile” care a fost interpretată mai apoi de domnul prof. Tănase Vasile, instrumental si vocal.
Împreună cu toţi cei prezenţi, domnul prof. Vasile Tănase a interpretat şi alte melodii cu greutate, din reportoriul dumnealui pe versurile marelui poet.
Domnul prof. Eduard Berbecel ne-a încântat cu poezia „Despre fericire”, bineînţeles tot a poetului Grigore Vieru, pe care a dezvoltat-o prin critică literară.
Ana Camelia Mihăilă ANDRIEŞ a cântat melodia „Eminescu” pe versuri de Grigore Vieru, după care împreună cu Andreea Ifrim (ambele făcând parte din grupul „Artis Anima”) au reamintit melodiile „Prietenul” şi „La un colţ de stradă”.
O nouă membră a cenaclului, Alexandra Hotăran ne-a cântat o melodie, reuşind să ne aducă un plus de prospeţime. Şedinţa dedicată poetului Grigore Vieru, a avut o încărcătură cu o deosebită valoare cultural-artistică.
Şedinţa din 21 februarie 2016, a fost deschisă de către maestrul Aurelian Antal,care a prezentat cartea „Scriitorul, destin şi opţiune, anchete literare realizate de domnul prof. scriitor Petruţ Părvescu. Au fost enumeraţi câţiva scriitori care au apărut în această antologie, printre care Dan Sociu, „un tip care vrea să se anuleze pe sine, sătul de tot ce se întâmplă în jurul nostru” (a menţionat domnul Aurelian Antal), George Luca, cu poezia sa exprisionista „Văzduhul meu” (satiră), Vlad Scutelnicu cu poezia „Bobul de rouă”, Gheorghe Şerban cu poezia „Castelul de nisip”.
„Încă mi se mai întâmplă să cred că în curând mi se vor trezi puterile,
Zborul, invizibilitatea, întoarcerea în timp, supraelasticitatea,
Trecerea prin ziduri,
Şi dragostea ta...
La două zeci şi şase de ani, la mijlocul speranţei de viaţă din România,
La începutul lui decembrie, la capătul scării abrupte din grăni,
Am încercat să te sărut, tu ai dat înapoi şi era să cad.
Ultima dată m-ai atins la muzeu, la muzeul acela din mine,
Ţi-ai lipit o secundă, cât să nu te vadă prietena ta,
Urechea de braţul meu
Şi a fost atât de bine ca şi cum m-ai fi atins prima oară...
Ca şi cum m-ai fi atins pe vale” (citat din poezia „Cântec excesiv” de Dan Sociu)
Au fost reamintite creaţii ale doamnei Marta Polixenia Ursuleanu precum: „Între cer şi pământ”, „Printre picături”, „Seară cu ghinion”, „Dialog cu sufletul meu” şi „Cin cin!”
O mai veche membră a cenaclului nostru Alina Țântă, a revenit în forţă cu o interpretare memorabilă a melodiilor folk atât de cunoscute şi de iubite de toţi iubitorii de gen, „Râpa”, „Pădure nebună” şi „La tine-n braţe m-aş muta”.
Domnul prof. Eduard Berbecel a prezentat unele evenimente importante, care au avut loc pe 21 februarie în trecut (calendar enciclopedic), iar domnul prof. Vasile Tănase a citit poezia de natură lingvistică „La bunica” şi a interpretat imnul cenaclului, cum ne-a obisnut deja la fiecare întâlnire, după care Ana Camelia Mihăilă Andrieş a interpretat câteva rânduri din melodia „Acasă”.
Următoarea întâlnire de cenaclu, va avea loc duminica viitoare (28 februarie 2016), când vom face duplex cu Cenaclul de la Roma.
Vă aşteptăm cu drag pe toţi cei care iubiţi poezia şi muzica!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.