Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Biserica o pomenește luni pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus.
Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei
Greco-catolice
Sf. m. Eufemia
Romano-catolice
Ss. Benedict, abate, patron al Europei; Olga, regină
Sfânta Mare Muceniță Eufimia, pomenită în calendarul creștin ortodox la 11 iulie, era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanei împotriva creștinilor dezlănțuită de împăratul Dioclețian (284-305).
Atunci când prefectul orașului, Priscus, a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande mulți dintre creștini nu s-au supus ordinului și s-au ascuns din calea păgânilor. Fiind însă descoperiți au fost aduși la judecata autorităților. Printre aceștia se afla și fecioara Eufimia, care mărturisindu-l cu îndrăzneală pe Hristos a fost dată pe mâinile torționarilor.
A fost arsă, bătută cu toiege și dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deși nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior.
Tot astăzi, Biserica pomenește pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, Luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creștină.
Despre împărăteasa Olga se crede că s-a născut în preajma anului 890, pentru ca în 903 să devină soția prințului Igor al Kievului. În 945, prințul Igor a fost asasinat, Olga devenind regentă, întrucât fiul lor, Sviatoslav, moștenitorul tronului, era minor. Împărăteasa Olga a domnit până în 960.
A primit Sfânta Taină a Botezului, cu prilejul unei vizite oficiale la Constantinopol, într-o ceremonie săvârșită de patriarh în anul 954 sau 955, având drept naș pe Constantin al VII-lea Porfirogenetul și primind numele Elena.
În țară, împărăteasa Olga-Elena a început propovăduirea dreptei credințe în rândul supușilor săi, dar eforturile sale au rămas fără rezultat.
Din familia imperială, doar nepotul său, Vladimir, avea să primească botezul creștin. Împărăteasa Olga a trecut la cele veșnice, la 11 iulie 969.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.