Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Tradiţiilor Meşteşugăreşti va fi organizat la Dorohoi în perioada 26-28 august 2016. Acest eveniment este organizat de Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova (AMPM), în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură Dorohoi și Centrul Naţional de Informare și Promovare Turistică Dorohoi (CNIPT).
În contextul exploziei kitsch-ului, într-o societate în care graniţa dintre obiectul de artă populară şi cel de proastă calitate tinde să se şteargă, instituţiile abilitate să vegheze la păstrarea tradiţiei meşteşugăreşti autentice sunt mai mult decât obligate să intervină. În acest sens, o binevenită oportunitate este şi organizarea, cu mult succes, a Festivalului Tradiţiilor Meşteşugăreşti de la Dorohoi (devenit, după trei ediţii, o manifestare de referinţă în Moldova).
„Considerăm că Festivalul de aici este deja o bună ocazie pentru relansarea şi cunoaşterea unor meşteşuguri extrem de puţin cunoscute, precum şi un util schimb de experienţă între meşterii din zonele Dorohoi şi Botoşani (majoritatea prea puţini cunoscuţi în spaţiul românesc!) şi cei din celelalte judeţe ale Moldovei şi României sau chiar din Republica Moldova, meşteri grupaţi de peste un deceniu în AMPM.
De asemenea, socotim că Festivalul va fi un bun prilej pentru reflectarea identităţii naţionale prin costumele populare şi prin produsele meşterilor populari. Subliniem şi faptul că prin acest gen de manifestări, iniţiatorii şi organizatorii îşi îndeplinesc şi o datorie de ordin moral-sufletească faţă de moşii şi strămoşii noştri comuni. În sfârşit, vizitatorii vor regăsi la Festival un „muzeu” viu, dinamic, intenţia organizatorilor fiind ca unii meşteri (lemnari, olari, iconari, împletitori ş.a.) să facă demonstraţii.
Ca şi la primele ediţii, intenţionăm să aducem, din nou, la Dorohoi circa 40 de meşteri şi creatori populari din întreaga ţară, dintre care 10 să fie din fostul judeţ Dorohoi şi din actualul judeţ Botoşani, tocmai în ideea de a stimula şi motiva în primul rând meşterii populari din zonă. Participanţii urmează să ilustreze, ca şi la ediţiile anterioare, următoarele domenii ale meşteşugurilor tradiţionale: prelucrarea artistică a lemnului; mobilier rustic; industria casnică (port popular şi textile tradiţionale); olărit şi ceramică decorativă; icoane şi pictură naivă; încondeierea ouălor; împletituri din nuiele, papură şi sfoară; prelucrarea pielii; prelucrarea osului; podoabe şi bijuterii; instrumente muzicale populare; confecţionarea măştilor; confecţionarea păpuşilor din pănuşi de porumb; leacuri din plante; artă decorativă; preparate culinare tradiţionale ş.a.
Ca noutate, e posibil, în după amiaza zilelor de vineri şi sâmbătă, să avem în incinta Festivalului o fanfară tradiţională din zona Dorohoiului, care să anime şi să potenţeze atmosfera tradiţională creată deja de meşterii populari.”, au declarat organizatorii festivalului.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.