Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În data de 20 martie 2017, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, a avut loc a treia expoziție a Muzeului Etnografic Aleph, succedată de Seminariile din Iași și Botoșani. Expoziția găzduieşte unelte, obiecte de port popular şi de interior tradiţional și este un prilej de întâlnire şi comuniune între suflete, o gură de aer proaspăt pentru această societate măcinată de secularizare.
Seminariștii dorohoieni au reușit să-i cunoască pe colegii lor de la Seminariile din Botoșani și Iași, ca mai apoi să asiste la un program artistic dedicat acestei zile, program ce a debutat cu Corul vocal instrumental „Dorulețul” de la Seminarul botoșănean, iar mai apoi cu seminariștii dorohoieni care au interpretat cântece ușoare și populare și o piesă de teatru pusă în scenă de „ALEPHix”.
De asemenea, părintele profesor Constantin Muha, director al Seminarului dorohoian, și-a împărtășit și el gândurile:
„Dacă Veșnicia s-a născut la sat, după cum spunea Lucian Blaga, eu aș spune că Satul românesc vine din veșnicie, o veșnicie a purității, a curăției sufletești și a Frumosului, care din păcate, în contemporaneitate este puțin călcată în picioare și chiar pervertită în cele mai adânci culte sufletești.”
Este o inițiativă a Rețelei de cluburi ALEPH din cadrul Seminarului Teologic din Iași, avându-l coordonator pe elevul Gabriel Gherasă:
„Am început să adunăm diverse obiecte din diferite zone ale țării, și am zis că ar fi păcat să stea într-o cămăruță sau o ladă de zestre, așa că am decis să o aducem și vouă, seminariștilor din Dorohoi, scopul principal al muzeului fiind ca în următoarele luni, să viziteze toate seminariile teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.”
Spre sfârșit, seminariștii au vizitat Centrul Tematic „Ion Creangă” al liceului gazdă, coordonat de doamna profesor Cristina Ignat, unde, au regăsit în mare parte aceleași obiecte de port popular şi de interior tradiţional. Iniţiatorul Muzeului Etnografic ALEPH, Gabriel Gherasă, un iubitor al culturii și tradițiilor românești, ne-a povestit și arătat, în măsura în care s-a putut, cum se țese la un război de țesut.
Expoziţia va fi deschisă în Sala de Festivități până pe 24 martie, când va fi strămutată în ţinutul Neamţului, pentru a fi lumină altor inimi şi cugete ce caută frumosul şi tradiţionalul. (Ilie-Cristian Tofan – preşedintele al Reţelei de Cluburi Aleph de la Seminarul din Dorohoi)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.