Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Anul acesta s-au împlinit 550 de ani de la atestarea documentară a Cobâlei. Satul Cobâla – din punct de vedere adminstrativ – astăzi nu mai există, acesta unindu-se cu alte două sate, Gherghel și Stracova, și formând satul Șendriceni (1968).
Din punct de vedere etimologic numele de Cobâla provine din slavonesculcobela care înseamnă iapă. Se pare că pe raza satului, pe actualul imaş a existat în trecut o herghelie domnească, iar sătenii se ocupau cu comerţul de cai din Ucraina de astăzi.
Dacă vestita Kameniţa a început a trăi viaţa sa către 1200, sau ceva mai înainte, apoi şi Cobâla de la Dorohoi, ca şi Dorohoiul, au început a se urzi pe la 1300, dacă nu ceva mai înainte, deoarece pe aceste locuri era „tract” însemnat în 1407.
Atestare documentară
Cobâla era o moşie veche anterioară aşezării târgoveţilor în Dorohoi, care avea pe atunci ca proprietar pe Stan Babici. Cobâla, ca şi alte silişti din jurul Dorohoiului, era sat domnesc.
Cel mai vechi document despre Cobâla îl avem însă abia din 2 octombrie 1467. Prin acest document despre Cobâla, Ştefan Vodă întăreşte lui Luca Cauteş, ginerelelui Stan Babiş, cum şi femeii sale, care se numea Luna, si fratelui ei, Ivaşco, feciorullui Stan Babiş, răscumpărarea ce au făcut cu 280 zloţi în Cobâla de Sus, de la Albul – biv Spătar.
Cobâla – o adevărată „pepinieră” a culturii românești Aș dori să redau doar câteva aspecte din istoria satului Cobâla:
Cobâla a dat țării o seamă de personalități cu care noi dorohoienii ne mândrim: Generalul Crețu Gheorghe, comandorul Cuciureanu Vasile – numit în popor și pilotul lui Ceaușescu, colonelul Chirianu Vlăduț, colonelul Crâșmaru Gheorghe, colonelul Filip Ioan, colonelul Cuciureanu Gh. Vasile, locotenent colonel Purice Ioan, căpitanul Filip Ilie, profesorii și învățători de frunte precum geologul Ștefan Airinei, prof. Ciubotărașu Laura, învățătorul și arheologul Crâșmariu Aristotel, profesorul și dirijorul Vasile Nistor, profesoara Rodica Crâșmariu, ș.a.
Avem și un număr important de ingineri în diverse domenii dintre care evidențiem pe Cuciureanu Aurel, cu peste 20 de brevete de invenție în domeniul agronomiei și Belehuz Iulian cu 8 brevete de invenție în domeniul electrotehnicii.
Lista ce conține numele de personalități ale acestui sat poate continua deoarece Cobâla a fost o adevărată ”pepinieră” a culturii românești. O. M.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.