Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Despre profesorul Achițenie Petru se poate scrie multe însă voi sublinia doar câteva aspecte din activitatea sa de pictor bisericesc.
Născut la 27 mai 1929 în localitatea Havârna, județul Botoșani. Studiază pictura în cadrul Academiei de Arte ”Guguianu”, clasa prof. Camil Ressu (1945-1948) iar mai apoi și cursurile Școlii Superioare de Pictură Monumentală din București, clasa prof. Gheorghe Popescu și I.D. Ștefănescu, iar în anul 1947 devine pictor autorizat, categoria I-a.
Despre trăirea sa ca pictor de biserici, el a mărturisit că: „eu nu lucrez cu șabloane sau cu «pauze», ci desenez și pictez direct pe zid, transformându-mă într-un mic Dumnezeu dintr-un spațiu sacru. Pentru asta trebuie să te dăruiești total. Mai ales că fresca (eu lucrez numai frescă!) se lucrează pe ud și nu suportă întreruperi. Și atunci, ca să te poți pune în starea de a face, trebuie mai întâi să termini cu toate ispitele lumești, ispite ce ne pasc la orice pas”.
Deși a pictat un număr considerabil de biserici, mai exact 52, trei dintre ele i-au rămas în suflet și anume: Catedrala ”Uspenia” din Botoșani, unde a fost botezat Eminescu, Catedrala Navigatorilor de la Constanța, și Catedrala orașului Drochia, din județul Soroca.
Profesorul Petre Achițenie a primit o numeroase premii și distincții printre care și titlul de ”Cetățean de onoare al orașului Dorohoi” în anul 1994.
A trecut la cele veșnice în ziua de 3 decembrie 2006, fiind înmormântat la cimitirul din Străulești.
Gheorghe Drăgoi s-a născut la 20 iunie 1957 și este originar din Bosanci, județul Suceava. Școala primară și gimnazială le face în satul natal, iar mai apoi Liceul cu profil industrial în localitatea Moreni, județul Dâmbovița.
Primii pașii în arta creionului și a pensulei îi face în cadrul Școlii Populare de Artă din Moreni, incursiune care se încheie cu participarea la un concurs de pictură la Târgoviște unde câștigă locul I.
Începe să lucreze – pentru întâia oară pe un șantier – alături de profesorul Popescu Vasile la biserica din Drăgoiești, județul Suceava. Aici, rămânând singur, va finaliza pictura acestei biserici care reprezintă „debutul” său ca pictor bisericesc.
Începând din anul 1979 și până în prezent a împodobit cu pictură peste 30 de biserici, dintre care în județul Suceava: la Prașca, comuna Ilișești, Chilișeni și Știrbăț din comuna Udești, la Fântânele; în județul Iași: la Comarna, biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din Tătărași, biserica din Dancu; în județul Neamț: biserica Mănăstirii Scăricica iar în București a pictat parțial biserica Jandarmeriei.
Cea mai mare parte din lucrările pictorului Drăgoi se află în județul Botoșani: la Unțeni, Soroceni și Poiana din comuna Unțeni, la Mândrești, comuna Vlădeni, în comuna Vorona la Poiana și la Vorona Mare, la Ibănești, la Lișmănița, la Rediu, comuna Rădăuți-Prut, biserica Adormirea Maicii Domnului din Lozna, la Bohoghina – Bucecea, două biserici în comuna Broscăuți, iar în orașul Dorohoi bisericile din Dealu Mare și Satu Nou.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.