Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
VATAMANIUC ELENA VASILICA
Elena Vasilica s-a născut în ziua de 6 mai 1985 în orașul Dorohoi.
Primii ani de școală îi face la Dorohoi la Școala generală nr. 7, urmați de liceul la Colegiul Național ”Grigore Ghica”.
Își continuă studiile la Iași, unde în perioada octombrie 2004 - iunie 2005 urmează Cursuri de geografie – limbă şi literatură franceză (secţia francofonă) la Facultatea de Geografie şi Geologie, din cadrul Universității Al. I. Cuza.
În anul 2008 obține licenţa în Teologie, specializarea Artă Sacră în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” – Iași.
Între anii 2008-2010 urmează cursurile de masterat în ”Patrimoniu şi turism cultural” din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi.
Din octombrie 2014 a început cursurile de Doctorat în Arte vizuale în cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iaşi.
Din activitatea sa în domeniul picturii enumerăm:stagiul de ucenicie în cadrul atelierului de icoane al Mănăstirii „Tuturor Sfinţilor” Bucium, Iaşi (2006),practica desfășurată în cadrul Laboratorului de expertiză ştiinţifică a picturii, Universitatea Catolică Louvain la Neuve, Belgia (mai 2007), a participat la lucrările de conservare a icoanelor din muzeul mănăstirii Varatec, jud. Neamţ (aprilie 2009), practicade pe şantierul de la biserica cu hramul „Buna Vestire”, mănăstirea Cormaia, jud. Bistriţa-Năsăud (2010) și cel de la biserica cu hramul „Sf. Prooroc Ilie”, sat Soci, com. Borca, jud. Neamţ,(august 2013), pictor Teofan Straton.
A participat la diverse expoziţii și seminarii precum:
Expoziţia „Icoanele sfinţilor -o mărturisire ortodoxă”, Sala Gotică a Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi”, Iaşi, aprilie 2013
Expoziţia „Icoana bizantină în spaţiuleclesial”, Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor”, Iaşi, mai-iunie 2010
Expoziţia “Ecouri creştine” II, expoziţie de icoană nouă, proiecte murale de artă bizantină, miniaturi, icoane pe sticlă, carte religioasă veche şi icoană restaurată, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Sala T9, martie-aprilie 2006
Colocviul internaţional „Semnul sacru”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, 27-28 iunie 2006
Seminarul de inducţie pentru Asistenţi Comenius, ”AgenceFrancophonePourl’Education et la FormationTout au Long de la Vie”, Belgia, februarie, 2011
Seminarul de inducţie pentru Asistenţi Comenius, ”AgenţiaNaţională Pentru Programe Comunitare În Domeniul Educaţieişi Formării Profesionale”, iunie, 2010
În prezent Elena este artist plastic liber profesionist cu specializarea în pictură murală, pe lemn, pânză etc. și cea de restaurator picturăîn tehnicile tempera, ulei şi lemn policrom.
VLAD REMUS MIRCEA
Remus Mircea s-a născut în orașul Timișoara în ziua de 18 septembrie 1986.
La vârsta de 7 ani, familia lui se mută la Dorohoi, întorcându-se spre casa părintească a mamei. Aici urmează cursurile școlii nr. 7 și Liceul la Șendriceni.
Întâlnirea sa cu pictura bisericească are loc în anul 1995, pe când acesta era în clasa a II-a. Soții Drinceanu, cei care pictau la Dorohoi în acea perioadă, au fost găzduiți de familia Vlad în casa lor, iar tânărul Remus a fost cuprins de dorința de a deveni pictor.
Această „întâlnire” cu pictura, la o vârstă atât de fragedă, avea să îi marcheze viața..
În anul 2008, pleacă la Iași la Mănăstirea Bucium, unde exista un Atelier de pictură bisericească „Sf. Ioan Damaschin”. Aici face ucenicie timp de aproape 3 ani, având ca îndrumător pe părintele Irineu Bălan.
La puțină vreme după ce ajunge la Iași, se înscrie și la cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, secția Artă Sacră, al cărei absolvent devine în anul 2011.
A realizat o seamă de lucrări precum tâmple de biserici:capela din cimitirul parohiei Cristinești, bisericile „Sf. Împărați Constatin și Elena” și ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” – Satu Nou, ambele din orașul Dorohoi, biserica „Pogorârea Sf. Duh” – Smârdan, biserica din satul Rusenii Noi, județul Iași.
GURALIUC VLAD
Vlad s-a născut în orașul Dorohoi în ziua de 21aprilie 1987.
În orașul natal urmează cursurile școlii nr. 8 și Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” (2002-2007).
Pleacă la Iași unde se înscrie la cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, secția Artă Sacră, al cărei absolvent devine în anul 2010.
În timpul șederii sale la Iași merge la Mănăstirea Bucium, unde exista un Atelier de pictură bisericească „Sf. Ioan Damaschin”. Aici face ucenicie timp de 1 an, având ca îndrumător pe părintele Irineu Bălan.
În anul 2009 se căsătorește cu tânăra Gabriela Luchian, originară din Bârlad și fostă colegă de facultate. Împreună formează o echipă frumoasă de pictori care a realizat o seamă de lucrări precum icoane, troițe, pictura bisericii din satul Sârbi, județul Bacău.Cea mai complexă lucrare este ceea ce au realizat la Mănăstirea Bujoreni din județul Vaslui, unde au pictat turla bisericii vechi, exteriorul clopotniței, exteriorul bisericii noi și catapeteasma (față și spate).
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.